Ноземоза -превентива и лекување PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Сабота, 19 Декември 2009 11:06

Здравствената состојба на возрасните пчели матицата и трутовите е пресудна .Поточно многу е важно диагностицирањето на ноземозата што воопшто не е лесно и познавањето на постапките за отстранување на причините за појавата на болеста.

Последна промена на Понеделник, 27 Март 2017 18:20
Повеќе...
 
На пчеларникот во Април PDF Печати Е-пошта
Напишано од администратор   
Понеделник, 30 Март 2009 17:14

Април е последниот месец од периодот во кој пчелината заедница e во фаза на развој.Во  Април пчелината заедница треба да е потполно развиена и спремна да ги прифати медиштата и да ја искористи главната паша.

Последна промена на Понеделник, 27 Март 2017 18:19
Повеќе...
 
Овошки PDF Печати Е-пошта
Напишано од A.T.   
Четврток, 02 Април 2009 21:23

 

Овошките се медносна паша  која дава нектар  и полен, и се многу значајни за пчеларството, посебно поради фенофазата на цутење во текот на   Април и Мај.

Овоштарството е една од значајна земјоделски гранки во Македонија, поради поволните климатски и почвени услови и во неа се среќаваат скоро сите видови и сорти овошки. Овошки кои рано цветаат и се значајни за раниот развој на пчелината заедница се бадемот, праската , кајсијата, сливата и др.

Последна промена на Понеделник, 27 Март 2017 18:15
Повеќе...
 
Восочни сатни основи PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Среда, 13 Мај 2009 22:18

Восочни сатни основи


Пчелиното семејство живее во саќе.Саќето го гради со восок кој го лачи од восочните жлезди кои се наоѓаат на долната страна од абдоменот.При градењето на сатината пчелте се во форма на грозд фатени една за друга со нозете.

Последна промена на Понеделник, 27 Март 2017 18:18
Повеќе...
 
Маслачак PDF Печати Е-пошта
Напишано од А.Т.   
Понеделник, 06 Април 2009 17:57

Ливадска пчелина паша - Маслачак (Taraxacum oficinali)
Маслачакот е растение кое најчесто расте по тревниците и ливадите а се срекава и во парковите.Цвета од март до мај.Има долги и крупно назабени листови а цветовите се на долго стебленце соберени во зелена чашка.Зелената обвивка на сончево  и топло време се отвара во прекрасен жолт цвет во форма на правилен круг а навечер повторно се затвора во зелената обвивка..

Последна промена на Понеделник, 27 Март 2017 18:14
Повеќе...
 

Анкета

Дали би купувале пчеларски производи преку Интернет?
 

Пријатели

Банер

Кој е најавен?

Има 34 гости присутни

Број на посети

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Денес36
Вчера88
Оваа недела36
Овој месец1143
Вкупно250483
Членови : 2673
Содржина : 983
Веб врски : 8
Гледања на содржината : 2009724