Климатски промени PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 10
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчеларски календар
Сабота, 25 Јануари 2014 17:38

НЕ ПРЕЖИВУВА НАЈСИЛНИОТ ОД ВИДОВИТЕ ,НИТУ ПАК НАЈМУДРИОТ ,ТУКУ
НАЈ ПРИЛАГОДЛИВИОТ

Пчелината заедница се прилагодува на промените во природата ние само треба да го следиме влијанието на промените врз пчелината заедница  и да помогнеме да ги ублажиме недостатоците на   локацијата на пчеларниците и екстремните влијанија на климата и другите надворешни фактори за да го олесниме процесот на прилагодување на пчелината  заедница на промените

.

Промена на климата

Високо УВ зрачење - Во сенка високо УВ зрачење  е 50 % пониско затоа е потребно  засенување или сместување на пчеларниците во шарена сенка најдобро е  пчеларникот ке биде во шарена сенка после 10-11 часот.

Големи температурни разлики и екстремни ниски и високи температури
Одгледување на исклучиво јаки ПЗ селектирани за опстојуванје во вакви климатски услови.Матици од локални раси прилагодени на самите терени каде се наоѓа пчеларникот.

Нерамномерна распределба на врнежите и долгите  сушни периоди
Активно поило низ целата сезона
Прихрана со медно шекерен сируп во сушните и беспашни периоди.
Намалување на периодот и квалитетот на фенофазите на цутенје
Треба да се спроведе  прихрана со медно шекерен сируп и  навремено поставуванје на медиштата и додавање на повеќе медишта во краток временски интервал за да се искористи многу краткиот период на интензивната медоносна паша.

Екстремно студените зими  - Затоплување меден рам над сатоношите и најлон фолија
Екстремно топлите лета - Активирање  на системот на вентилацијата засенуванје и разладување со прскање со вода  и отварање на мрежите на збеговите.

Појава и брзо ширење на болестите
Планско постапување при лечењето на пчелините болести и користење на соодветни лековити супстанци и регистрирани лекови Консултации со Професиналци кои имаат завршено студии за заштита и справуванње со пчелините болести и големи зимски и сезонски загуби  на пчелините семејстава

 

 
Коментари (1)
1 Сабота, 17 Мај 2014 17:22
astrit
Versim otkup meda kristaliziran info 077 904 038

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):