Собир на пчелари во Кратово PDF Печати Е-пошта
Напишано од А.Т.   
Недела, 08 Март 2009 11:23

Во Кратово на 07/03/2009 година сабота во 14 часот во собраниската сала се одржа собир на пчелари на кој присуствуваа пчелари од повеќе градови од Источна Македонија Кратово ,Куманово, Св.Николе,Пробиштип,Крива Паланка и Кочани.

Собирот беше организиран со цел да се утврдат можностите за откуп на мед од лиценцирани производители на органски мед со цел истиот да се пла     сира на странските пазари. Беше промовирано органското производство на мед и условите кои треба да се исполнат за да се добие цертификат за органско производство на мед.Беше споменато дека за да се премине од конвенционално кон органско производство потребен е период на премин или период на конверзија, кој во зависност од производот може да трае и неколку години. Исто така беа понудени договори за откуп на органски мед од преработувачот ,,Бучито ,, од Кратово и индивидуалните цертифицирани пчелари за производство на органски мед.. На собирот беа присутни околу четириесетина пчелари .Да напоменеме дека собирот се поклопи со верскиот празникот Тодорова сабота ,,Тодорица,, празник што се празнува во Кратово.Собирот можеше да се искористи и за туристичка промција на градот пред големиот број пчелати кои прв пат го посетија Кратово.Меѓутоа тоа не се случи.

Последна промена на Четврток, 07 Јули 2016 16:47
 
Коментари (2)
2 Среда, 11 Март 2009 07:46
Aleksandar Mihajlovski
Prvo. Interesno e da se znae kolku pcelari vlezeni vo procedurata za sertifikacija za organsko pcelarenje prisustvuvaa na sobirot?

Vtoro. Koja suma pari se nudese za otkup na org. med?

Spored moite sogleduvanja nasiot pazar nema kapacitet da prifati nitu eden ton godisno organski med po cena koja ke bide povisoka od cenata sto ja postignuva konvencionalniot med.

Treto. Dali znaete deka med od Makedonija ne moze legalno da se izveze vo EU?! Da ne ima nekoj informacija deka toa vo megjuvreme se promenilo?
1 Понеделник, 09 Март 2009 16:07
Виктор
Го поздравувам собирот во Кратово и обидот да се обидиниме сите пчелари во напорите да произведеми квалитетен мед кој ќе можеме да го извеземе во Европа.
Ваквите собири треба да бидат почести.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):