Бадем PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 3
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Четврток, 12 Март 2009 18:22

Бадем(Prunus amygdalis)е дрвенеста билка која може да достигне и над 8 метри височина .Цвета во рана пролет најчесто на крајот на март или почетокот на април но не ретко се случува да цвета и во почетокот на Март. Цветовите се белорозеви и даваат обилни количини полен  а кога температурите се над 18-20 0Ц. може и да замеди и се одлична стимулативна паша.

Првите цветови на овошките во Кратово 12/03/2009 Бадем

Кај нас во одрдени региони се срќава со поголема застапеност и е одличен за забрзан пролетен развој кај пчелите. Во 2006 година извршивме набавка на роеви од с.Мечкуевци Светиниколско.Роењето беше најинтензивно во средината на мај кога изобилно цветаше багремот меѓутоа сопственикот на пчеларникот укажуваше на извонредно поволните временски услови во почетокот на април кога обилното цутење на бадемите овозможило пчелините семејства да ги наполнат  рамките со полен и нектар и да обезбедат брз развој . Карактеристично беше тоа што пчелите беа со надпросечна големина а роевите ги полнеа кошарите со пчели.

 
Коментари (1)
1 Сабота, 14 Март 2009 12:01
Aco Todorovski
Име Бадем(Amygdalis kommunis)
Кратово
Цветање
почеток 01/04/2006 27/03/2007 13/03/2008
општо 03/04/2006 05/03/2007 18/03/2008
крај 07/04/2006 10/03/2007 26/03/2008
оваа година почетокот на цветањето е 12/03/2009
меѓутоа суденото време го задржа цветањето.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):