Иглика PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Четврток, 26 Март 2009 20:13

Иглика (Primula) Потекнува од видот на многугодишни тревни растенија од семејството  (Primulaceae). Има околу 500 вида.Има разгранет низок корен со широки листови.Цветовите се на стебленца исправени или благо свиткани а најзастепениот вид кај нас е со жолта боја.

Цвета од фебруари до мај. Игликата е застапена во умерената зона и најчесто се среќава  во  подножјата и  ливадите на планинските региони. Дава пoлен и нектар иако   пчелите поретко ја посетуваат од леската, дренот  и овошките. 

Кратово 26/03/2009

Во некои години големи пространства се покриени со оваа билка.Доколку временските услови се поволни може да има и поголемо позитивно влијание на развојот на пчелината заедница.

 

http://www.youtube.com/watch?v=HSR5mWyvFJk

 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):