Клима - ветер - Ветровите во Македонија PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 9
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Недела, 29 Март 2009 00:59
Индекс на артиклот
Клима - ветер
Ветровите во Македонија
Сите страни

Во Македонија најзначаен ветер е Вардарецот. Тој дувава во повардарјето вопериодот од есен до пролет но дува и во лето иако во помал интензитет. Струењата на студен и сув воздух доаѓат од Шар Планина и минуваат покрај вардарската дол

ина кон Солунскиот залив намалувајки ја темпратурата.
Југо - е струење на воздушната маса во обратен правец од Вардарецот топол е и сув и дога од сахара во Африка. Проаѓајќи над средоземното и Егејското море се заситува со водена пареа, која подоцна се претвара во врнежи од дожд кои најчесто паѓаат во јужните делови на на нашата држва Ѓевгелиско Валандовската котлина ).Дува во пролет и есен а познат е и како Развигорец.

Западните ветрови дуваат со помала зачестеност ,бидејки се спречуваат од високите планини во западниот дел на нашата земја.
Локалните ветрови се јавуваат во котлините и тоа во летните месеци со дневно ноќен период , како што се : Струмецот , Јелошник,Белички , Северен и Оточен во Охридско струшката котлина ,Пелистерец или Планинец во Битолско поле.
Средната брзина на поважните ветрови во Македонија изразена во километр на час се движат од 90 до максимум 120 км на час. 
Коментари (1)
1 Недела, 16 Април 2017 20:06
Mama Mia Piceria
Mi se dopagja ova

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):