за почетниците
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Петок, 03 Април 2009 19:12
Најдобро за секој почетник е да знае дека не е алергичен на пчелини убоди, кога почетникот ќе го констатира тоа (најсигурно е со алерго тест во мед. установа)тогаш треба да консултира стручна литература но најважно од се е праксата и љубовта кон пчелите. Праксата може да ја добие кај некој поискусен пчелар, а љубовта ја стекнува со раѓање. Добро е почетникот да почне со помал број пчелни семејства (3-5), а потоа да ги зголемува и да не се откажува.
 
Ова е коментар на "Почетници во пчеларството"
Коментари (3)
3 Вторник, 26 Мај 2009 20:39
Администратор
Доколку во ројот има млада матица таа ќе се оплоди по два три дена. Првите јајца ќе ги положи по три четири дена значи 7 до 8 дена нема да има легло а затворено легло ќе има по 16 дена.Рамките ги полнат дел со медот што го носел ројот со себе а дел од пашата доколку ја има.Може да се случи при манипулацијата ројот да остане и без матица.Трба да се провери дали ројот има матица и дали е се во ред со неа.А по неколку дена пак да се провери дали има легло.
2 Понеделник, 25 Мај 2009 21:15
sane
imam rojak so cetiri ramki leglo nema a ramkite gi pravi so med so e rabotata
1 Петок, 03 Април 2009 19:29
Администратор
Слободно коментирајте ,давајте ги вашите мислења ,забелешки и сознанија, имате голема подршка од уредникот.На овој начин основната цел на порталот, а тоа е интерактивноста, ќе биде исполнета.
Поздрав,
пчелар.мк

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):