Климатски типови во Македонија PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 19
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Четврток, 07 Мај 2009 22:14

Како последица на климатските и другите природни фактори за кои поконкретно пишувавме на територијата на република    Македонија се застапени три основни климатски типа:

Изменето- средоземноморска за кои е карактеристично топлото влијание од Егејското Море кое навлегува по речното корито на реката Вардар кон север.

Се карактеризира со топли суви лета и благи врнежливи зими, есента е подолга и потопла од пролетта која е покуса и посвежа.Ветровите кои дуваат во овој климатски тип е Вардарецот и Југото.
Умерено континенталната клима се карактеризира со струење на  студени воздушни маси од север во зима и топлите воздушни маси кои навлегуват од југ во летото.
Ова клима е застапена во Пелагонија ,Преспа,Кичевско,Овче Поле,Кумановско,Славиште и во Малешевијата.
Во котлините со умерено-континентална клима кои се заштитени од студрните воздушни струења се карактеризираат со топли лета и поблаги зими.Ова клима е позната како Жупска клима и е застапена во Полошката и во Дебарската Котлина.
Есента вообичаено е подолга и потопла од пролетта.
Планинска клима е застапена на оние планини во Mакедонија кои имаат над 1000 м надморска височина.На планините температурата се намалува во зависност од висината, а врнежите на поголемите надморски висини се зголемуваат.
Пласнинската клима се карактеризира со долги студени и снежни зими и кратки и свежи лета а пролетта е пократка и посвежа од есента.

 
Коментари (3)
3 Сабота, 29 Октомври 2016 15:17
Florentina
VO pravo se drugite treba da se objasni po opshirno pot hitno bidejki decata baraat da pishuvaat povekje a ne skrateno
:)
2 Вторник, 08 Ноември 2011 19:12
Анастасија Богдановска
Се е супер но е во кратки црти треба да биде поопширно
1 Понеделник, 15 Март 2010 21:06
Христијан Ристевски
Се е супер само треба да има нешто попширно!

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):