Центрифугирање на медот |
![]() |
![]() |
![]() |
Економија и пчеларство - Конвенцијално производство | |
Сабота, 13 Јуни 2009 09:29 | |
За да можеме да го центрифугираме медот собран во медиштата , влагата во него не треба да биде поголема од 10 до 20 % . Меѓутоа колку е помала влажноста на медот толку е погуст и поквалитетен и со поголема специфична тежина.Освен тоа медот со помала влажност доколку е херметички затворен нема опасност да скисне.Нејдобро е медот за центрифугирање да биде 90 до 100% поклопен и поради тоа што пчелите при преаботката на нектарот додаваат и некои состојки кои ги лачат од своите жлезди па потоа го поклопуваат. Нетреба да се брза со центифугирањето на медот.Доколку во природата има нектар во изобилство може да се додаде уште едно медиште и да се сочека претходното да биде целосно поклопено па тогаш да се центрифугира.
Центрифугираниот мед нетреба веднаш херметички да се затвора.Трба да се покрие со газа и да се остави извесн период да доферментира .Остатоците од восок и некои други состојки кои во вид на пена ќе бидат на површината треба да се отстранат и така чистиот мед треба херметички да се затвори. Значајно е во просториитe каде се чува медот да нема влага поради хидроскопноста на медот и можноста да создаде услови за вриење и укиснување.
|