почетник PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 34
НајлошоНајдобро 
Пчеларење - Почетници
Понеделник, 22 Јуни 2009 19:15
Кога е најдобро да се стави заштита од вароа? и што е подобро за третирање стапчина или чадење?
 
Коментари (3)
3 Четврток, 10 Октомври 2013 11:02
михај
што треба на еден што е лаик за пчеларство да почне со /НАУКАТА/ пчеларство. му се дивам на пчелите за тоа секоја информација за мене е добродоидена. ви благодарам
2 Понеделник, 22 Јуни 2009 20:07
Администратор
Стапчињата и чадењето треба полека да се сведуваат на минимум и да се користат само во случаи на масовна зараза на пчелината заедница со вароа.Најчесто во упатствата кон лековите за заштита од вароата се дефинирани начинот на употреба и периодот кога е најдобро лекот да го користите.Најдобро е да го следите упатството на производителот на лекот.
1 Понеделник, 22 Јуни 2009 20:06
Администратор
Заштитата од вароа во летниот пашен период треба пред се да биде биолошка со рам ,,грдажник,, залежан со трутовско легло.Откако ќе биде поклопено трутовското легло рамот се вади, трутовското легло се стресува заедно со вароата и се спалува а восокот се топи. За справување со вароата се користат мравјата и оксалната киселина а за нивната примена ќе има посебни статии.Периодот по багремовата паша кога се формираат и роевите и се врши првото центрифугирање е најпогоден за почеток на хемиската борба и првите третирања со органските киселини а пред се мравјата киселина.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):