Заштита од вароа 2
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Понеделник, 22 Јуни 2009 20:07
Стапчињата и чадењето треба полека да се сведуваат на минимум и да се користат само во случаи на масовна зараза на пчелината заедница со вароа.Најчесто во упатствата кон лековите за заштита од вароата се дефинирани начинот на употреба и периодот кога е најдобро лекот да го користите.Најдобро е да го следите упатството на производителот на лекот.
 
Ова е коментар на "почетник"
Коментари (2)
2 Сабота, 27 Јуни 2009 19:44
Администратор
Доколку во вештачки формираното друштво по половина час бил додаден матичник а матицата не се извела може да се стави нов зрел матичник од кој за неколку часа ќе се изведе нова матицили или да се додаде младо легло со еднодневни ларви и да се остави вештачкиот рој да произведе матица. Но доколку е оставено вештачкиот рој сам да произведе матица а тоа трае повеќе од дваесетина дена можно е да се појавиле матици трутовки и треба да се провери дали има неправилно лежани јајца, доколку има, во тој случај е многу тешко да се додаде нова матица и друштвото обично пропаѓа или треба внимателно да се спои со исклучително јако пчелино семејство.
1 Петок, 26 Јуни 2009 17:12
игор здравески
како на вештачки формирано друштво на кое неуспешно беше ведењето матица да додадам матица? или дали е можно со додавање на еднодневно пилило од друго друштво да се формира матичњак?

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):