Chech Mite PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Контрола на болести и штетници kaj пчелите
Вторник, 08 Септември 2009 09:34

Chech Mite - име на производот

(Coumaphos) - активна супстанца


(Coumaphos) е non-volatile, fat-soluble organophosphate with ectoparasiticideе : таа убива инсекти и крлежи. Познат е кај производителот под повеќе бренд-имиња како натопи или мијат, се користи на фарми за домашни животни и контрола на сите видови на крлежи, грини, муви и болви.  Исто така може да се користи за контрола на варроа крлежот во  медоносните пчелини колонии.

Во Австралија, нејзината регистрација како погодна за  ветеринарна употреба беше откажана од страна на Аустралиан пестициди и тело за ветеринарни лекови  во јуни 2004 година, откако производителот не успеа да покаже дека е безбедна за употреба на домашни миленичиња.

Детален описОвој производ е етикетиран како и за малите Хиве Буби и Варроа грини. За жал  Варроата и други дерматофагоиди брзо стекнуваат  отпорност на овој производ, па не арчи пари, освен ако  знаете дека не сте го користеле лркот во претходните неколку години и дека сигурно  ќе го убие вароа крлежите. Како и кај сите лекови секогаш следи етикета и инструкции за правилна употреба. (Не е достапен за Калифорнија или АЛАСКА)

Ефикасност

97% или поголема

Вароата може да развие отпорност на овој производ. Резултатите може да варираат.

Начин на делување
Контакт - пчелите доаѓаат во контакт со производ што тогаш ги убива крлежите

Температурна зависност
не

Влијание на други инсекти
Мали тврдокрилни инсекти

Отстранување на медиштата
Отстрани ги медиштата за време на лекувањето

14 дена откако третманот е завршен се додаваат медиштата.

Дозирање

1 лента за на секои 5 рамки од пчели . Остави ги лентите  во кошницата да делуваат   42-45 дена.
ПРОЧИТАЈТЕ го упатството од производителот за правилна употреба и апликација
БЕЛЕШКИ:
1) хемиски отпорни  ракавици при ракување со ленти (нитрилна ракавици - ЛАТЕКСИРАНИ НЕ!)
1) Не заборавајте да го завршите  третман на препорача датум (42-45 дена по датумот на поставувањето)
2) Не користете храна и пиалоци додека ракувате со лекот и недозволувајте контак на лентите со медишните рамки.

 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):