Bayvarol -Strips PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Контрола на болести и штетници kaj пчелите
Недела, 04 Октомври 2009 14:09

Bayvarol лентите се употребуваат за диагносицирање и лечење на пчелините семејства заразени со опасниот паразит Вроа деструктор. Неможеме ниту да ви го препорачаме , ниту да го осудуваме овој производ.

 


Информациите што се објавени овде се веќе  јавно објавени информации на интернет на англиски и други  јазици . Информациите се поставени тука за образование на оние што сакаат да ги прочитаат. Повеќето од информациите презентирани овде се од Баер брошура. Дополнителни информации се достапни на барање од Баер.

Пред да го употребиш овој производ  треба да проверите пред се дали закониот  во вашата земја го дозволува тоа.
Варроа деструктор крлржите претставуваат  сериозен проблем за хобистите но и за професионалните пчелари. Доклолку Варроа-та не се контролира , тоа може сериозно да го оштети и на крајот да го уништи целиот пчеларник. Ова може да биде катастрофа, не само за пчеларите, туку  исто така и за земјоделците а пред се  полјоделците, особено овоштарите и лозарите, кои во голема мера зависат од пчелиното опрашване на нивните култури.

А тоа е лоша вест за животната средина, бидејки пчелите се важен дел од играта  во одржување на рамнотежата на природата.

Варроасис е сериозен проблем што бара професионално решение. Баер врши истражувања и развој на заштитни средства за да обезбеди контртола во присуството на Варроа -та во пчелините семејства и спречување на нивното изумирање.  Едно од решенијата  кое нуди ефикасно управување со присуството на варроа деструктор во пчелините семејства се Bayvarol пластичните лентички.
Како да се користи Bayvarol пластичната лента
Bayvarol најчесто се поставува помеѓу рамките во централната област за одгледување потомство на таков начин на кој тие се достапни за пчелите на двете страни.

Двете јазичиња се свиткани нанадвор во означени фалта линии, и закопчан над врвот на дрвена рамка. (Видете Сл. 1)

 

 

За големи колонии кои зафаќаат неколку спратови од ЛР кошницата, две ленти можат да се прикачат една за друга  крај до крај, овозможувајќи им вметнување и отстранување без одвојување на спратовите. (Видете Сл. 2)

Во нормално развиени семејства,  треба да се користат четири ленти, додека во нуклеусите и млади семејства треба да добијат половина доза.
Bayvarol лента се става во позиција (Сл 1) Фиг 1 (лево)


Сл 2 (десно) Баѕварол Ивица се приклучи на надолжно (Сл 2)

Кога да се користат ... Најдобра ефикасност  треба  да се очекува кога Bayvarol  се користи на крајот на летото, по вадењето на медот. Идеално, тие треба да се користи за време кога нема медишта на пчелините заедници. Сепак, тие може да се користи во секое време од годината за дијагнозата, или за лекување на тешки инфекции каде што постои закана за опстанокот на пчелиното семејство.

Дијагноза ... Пред вметнување на ленти, на подот треба да се вметне чист лист бела хартија . По 24 часа може да се провери заразеноста со  Варроасис.


Третман ...  Лентите  треба да се остават во пчелините семејства  максимум 6 недели.

Мерки на претпазливост ...
Само за третман на пчелите.
Да се чува вон дофат на деца.
За дијагноза и терапија само на Варроасис  на пчели.
Избегнувајте лентите  да доаѓаат во контакт со саќе кое се користи за собрање мед  за човечка исхрана.

Заштита на оперативци ...
Кога се користи, нетерба да се  јаде, пие или пуши.  Рацете треба добро да се измијат  пред јадење и по работата.

Заштита на потрошувачите ...
Несмее да се става во промет мед кој е одземен од пчелината заедница во приод кога во неа се присутни лентичките.

Фармацевтска мерки на претпазливост ...
Складирање на ладно и суво место подалеку од храна.
Пакувањето да се отвара непосредно  пред употреба. Не користете ги лентичките по истекот на рокот.
Опасна за рибите.

 

Пакет количини ... Секој пакет содржи 20 траки. Едно пакување осдржи 4 ленти.н


Bayvarol Третман е со помош на пластични ленти импрегнирана со активна состојка која го уништува крлежот преку  контакт. Лентите, се специјално дизајнирани за да бидат поставени, во просторите меѓу рамките во централната област за одгледување на легло. Пчелите кои доагаат во контакт со лентичките ја дистрибуираат активната состојка низ целото пчелино семејство исто така со физички контакт, давајќи брза контрола на постојните крлежи, и трајна контрола на оние кои се наогаат во келиите со младите пчели во поклопеното легло.

Ефикасно и брзо ... Ударот на ослободувачкит ефектот на Bayvarol  обично е фасцинантно. Во рок од 24 часа, присуството на крлежи во пчелините семејства драстично ќе се намали,  брзината на дејствување на активната супстанца во лентичките обично ги прави погодни и за поставување на диагнозa на степенот на заразеност на пчелиното семејство со овј опасен паразит. Во текот на следните недели, вобичаено продолжува  убивањето на крлежите присутни во саќето.


Безбедносни мерки! ...Flumethrin, е активната состојка во Bayvarol лентите, делува многу селективно против Варроа крлежот, додека не  влијае на пчелните  семејства, со што дава огромен степен на сигурност. Дури и со најсовремена тековна аналитичка техника, нема остатоци што можеат да се детектираат  во медот. Ова исто така значи дека лекувањето може да биде извршена во секое време, иако е идеално време во крајот на летото, веднаш по мед - сезоната.

Bayvarol е лек во ветеринарната медицина, и со тоа подложен на најригорозните независни тестирања за безбедност, квалитет и ефикасност, со цел за да се добие дозвола за користење. Како Лиценциран медицински производ, со контролирана  дистрибуција  , достапен е само кај ветеринарни лекари регистрирани за заштита на здравјето на животните , како и кај некои земјоделски фармацевти.

На дијаграмите и сликите се покажуваат голи раце во ракување со лентичките, ви препорачуваме употреба на нитриле гумени ракавици кога ракување со сите хемиски производ. (ДАЦ)
Забелешка ...

Адреса

Баѕер, Баер Куќа
Јагода Хил
Нењбурѕ
Берксхире РГ14 1ЈА

Тел: +44 (0) 1635 563.000 Факс: +44 (0) 1635 566300


 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):