Самит за глобални климатските промени во Копенхаген PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Екологија - Еколошки проекти и акции
Петок, 04 Декември 2009 18:40
Индекс на артиклот
Самит за глобални климатските промени во Копенхаген
Неуспех во Копенхаген
ГИ УРИВАМЕ СВЕТСКИТЕ РЕКОРДИ ВО ИСПУШТАЊЕТО НА ЈАГЛЕРОД ДИОКСИД
Срамно заврши самитот во Копенхаген
Сите страни

Почна самитот во Копенхаген .Колку се големи очекувањата од овој самит зборуваат невообичаените места на оддржување на седниците на некои влади Со цел да предизвикаат внимание Владата на Непал одржа седница на Монт Еверес, владата на

Малдивските острови одржа седница под вода.Целта беше да се птенцира топењето на глечетите што ќе предизвика недостаток  на вода за над една милијарда луге.Температурата на Хималаите расте побрзо од другите региони и доведува до топење на глечерите.

Како главна причина за овиие случувања се наведува глобалното затоплување предизвикано од ефектот на стаклена градина,кој се појавува поради преголемата емисија на штетни гасови во атмосверата.

Договорот што го потпишаа 141 земја,мегу кои и индустриските гиганти и 30 (со исклучок на САД и Австралија)во Кјот Јапонија беше предвидено до 2012 година за 5,2 проценти намалување на емисијата на јаглероден диоксид во атмосверата на Земјата.

Самитот за глобални климатски промени кој на 06/12/2009 започна во главниот град на Данска - Копенхаген делегати на 192 земји ги започнаа двонеделните преговорие  сметајки  дека ќе биде делотворен и историски и ќе дојде до нова спогодба со која пред се ќе се регулираат осневните обрски на развиените и неразвиените земји за заштита на земјината атмосвера а ке биде и правно обврзувачка.Тука пред се се очекува и дефинирање на големината на фондот за да се спречи глобалното затоплување од околу 10 милијарди долари годишнокои треба да се уплатат веднаш,што предизвикува несогласување кај неразвиените Г 77. Поради нешто променетиот став на САД и Обама кон потребата од регулирањето на испуштените  штетни гасови  во атмосверата се очекува и САД да завземе став да го намали испуштањето на штетни гасови во атмосверата за 17% во 2020 во однос на 2005 г. Поагајки од тоа дека гасовите кои ја заробуваат топлината се штетни за здравјето на американските граѓани и мора да бидат регулирани според законот за чистота на воздухот.

Македнија има обврска да ги следи глобалните политики кои ќе произлезат од Самитот во Копенхаген.Како земја аспирант за влез во Европската унија претставници од министерството за животна средина ќе учествува на Самитот.

Се очекува дека до 2050-тата година температурата во Македонија ќе порасне за три целзиусови степени,  до 2100-тата година за цели пет степени.
 -„Со релативна сигурност можам да кажам дека Македонија нема ни да наликува на она што е денеска, дали ќе биде пустина, дали морето ќе стигне до Демир Капија, никој не знае.“ Искра Стојковска е од еколошката невладина мрежа „Фронт“:

Затоа, таа апелира, политиката на државата да се насочи кон секторите кои најмногу ќе бидат погодени од климатските промени и борбата да се примени за својот развој, аплицирајќи во меѓународни проекти:

„Виновата лоза во Кавадарци ќе претрпи 46% намалено производство 2025, доматот во Гевгелија 70%. Сите овие проекции да не се земат во предвид во моментов, кога се кројат стратегии и политики за нас е навистина несфатливо.“

Македонија не придонесува многу кон климатските промени, нема големи емисии на стакленички гасови, но ќе изгуби многу од климатските промени, вели и британскиот амбасадор Ендрју Ки:

-„Помалку врнежи, ќе има ризици од многу поекстремни услови, бури, суши, поплави и поголеми ризици од пожари. Тоа значи дека за сите нас, за Велика Британија, за ЕУ, за Македонија, за сите земји дека мора да имаме успех од состанокот во Копенхаген.“

Меѓу пораките од екологистите е дека Македонија треба да обезбеди услови за развој на новите, чисти технологии особено за производство на енергија од обновливи извори.

Во таа насока, да ги поедностави административните процедури за вакви инвестиции и проекти до воведување на кредитни линии со поволни услови за нив.

Извор -  BCC 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):