ИПАРД PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Недела, 06 Декември 2009 11:45

 ИЗРАБОТЕТЕ ГО СВОЈОТ ПРОЕКТ ЗА ИПАРД ПРОГРАМАТА ЗА РУРАЛЕН РАЗВОЈ

ИПАРД, европската претпристапна програма на Европската Унија за унапредување на руралниот развој и подигање на стандардите во земјоделското производство од декември оваа година е достапен и за македонските земјоделци и преработувачи.

За искористување на европските фондови “тешки” 20-тина милиони евра потенцијалните корисници треба да изработат квалитетни проекти и да ја набават потребната документација.
На дводневната отворена обука “ИЗРАБОТЕТЕ ГО СВОЈОТ ПРОЕКТ ЗА ИПАРД ПРОГРАМАТА ЗА РУРАЛЕН РАЗВОЈ” учесниците ќе се запознаат со:

·         Основните принципи за финансирање на ИПАРД

·         Кои се постапките за апликација, каков проект треба да се достави?

·         Какви се критериумите за одобрување на финансиски средства, постапките за потпишување на договори и барањата за исплата по одобрените проекти?

·         Потребна документација за сопствената инвестиција која што треба да ја обезбедат во процесот на апликација за финансиските средства од ИПАРД ?

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА ОБУКАТА?

·         Субјекти од примарно земјоделство

·         Преработувачи на земјоделски производи

·         Правни субјекти од областа на руралниот туризам и занаетчиство

ШТО ДОБИВААТ УЧЕСНИЦИТЕ?

·         Учесниците ќе имаат можност да направат предлог-проект за инвестирање за сопствените фирми и да изготват буџет врз основа на барањата од ИПАРД критериумите и инвестициониот проект за ИПАРД програмите.

·         Информации за стандардите на работење и квалитет кои треба да ги исполнат пред апликацијата

·         Информации за расположливи кредитни линии за финасирање на инвестициите  пред кофинасирањето  од ИПАРД фондот

ПРЕДАВАЧ

МАРИЈА РАЈКОВЧЕВСКА е сопственик на консултантската компанија Агроменаџер , МС ДООЕЛ. Таа има осум години работно искуство како  консултант и тренер за изработка на  бизнис планови и инвестиции во земјоделството. Искуство го стекнува на проекти на Светска Банка, ИФАД и  Министерство за земјоделство шумарство и водостопанство .
Досега има советувано 70 мали и средни претпријатија од секторот земјоделство и преработка на храна и 200  производители од примарното земјоделство за финансиски поддршки и имплементација на стандарди. Од 2007 година учествува на повеќе обуки за изработка на проекти за искористување на ИПА и ИПАРД европските фондови.

МЕСТО НА ОДРЖУВАЊЕ

Мулти Бизнис Центар, Скопски Саем

ДАТУМ НА ОДРЖУВАЊЕ

10 и 11 Декември 2009

ОРГАНИЗАТОР

Капитал Бизнис Форум

ЦЕНА И ПОПУСТИ
14.500 денари + ДДВ

·         Сите претплатници на Капитал имаат 10% попуст

·         За секој нареден учесник од иста компанија следуваат дополнителни 10% попуст

·         Сите студенти имаат 35% попуст на обуката

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ И ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА ОБУКАТА:
телефон: 02 2551 441

е-маил:  nikolova@kapital,com.mk

 web:www.total.com.mk/konferencii
Последна промена на Понеделник, 22 Јули 2013 20:22
 
Коментари (2)
2 Недела, 13 Декември 2009 13:48
Miloseski Krste
Bi bilo pozelno i korisno da ima objasnuvane kako da se izraboti-napravi programa so primeri i na vep stranicata na ipard programata zatoa sto nasite zemjodelci nemaat sredstva za nivna egzistencija a kamoli da placaat za predavaci +patni trosoci+smestaj.
1 Недела, 13 Декември 2009 13:37
Miloseski Krste
Da bi dosle do pogolema efikasnost na Makedonskite zemjodelci bi bilo korisno i pozelno da se vrsi obuka odnosno predavanje i objasnuvanje kako se pravi programa od ipard fondovite i na vep stranicata na ipard programata zatoa sto nasite zemjodelci se siromasni i nemaat dovolno sredstva da gi pokrijat osnovnite trosoci za nivna egzistencija kamo li da plkaat obuka na nekoi predavaci.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):