Ноземоза -превентива и лекување PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 9
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Контрола на болести и штетници kaj пчелите
Сабота, 19 Декември 2009 11:06

Здравствената состојба на возрасните пчели матицата и трутовите е пресудна .Поточно многу е важно диагностицирањето на ноземозата што воопшто не е лесно и познавањето на постапките за отстранување на причините за појавата на болеста.

Не случајно се вели “превентивата е вистинскиот лек за секоја болест”  и тука треба да ги бараме решенијата за одгледување здрави пчелини заеници.
Ноземозата е пролетна болест на возрасните пчели предизвикувач е праживотинчето носема апис  кое има облик на спора долга околу 6 микрона и која влегува во телото на пчелата преку храната.Во среднот црево спората пука а клицата влегува во цревната келија каде понатаму се размножува.Кога целата клетка се исполни со предизвикувачот на болеста таа повторн се претвара во спора и тој циклус трае 2-3 дена.Нападнатите клетки пропагаат а спората влегува во друга клетка .За десет дена скоро сите келии на средното црево се нападнати а во неговата шуплина можат да се соберат повеќе од 100 милиони спори кои се исврлаат заедно со изметот.
Бидејки средното црево е заболено неможе да го преработи цветниот прашок.
А исврелниот измет е благ другите пчели го внесуваат во својот организам и заразата брзо се шири.Треба да се знае дека спорите ос ноземата се доста отпорни и суви умираат на 0С0 за 120 дена.На температура од 18-20  Со 200 дена,на 30Со 60 дена 37Со за 20дена. На 65С0 една минута.Ова е важно посебно при дезинфекција на кошниците и приборот. Треба да бидат изложени на температури поголеми од 80 Со.

Но од што зависи дали пчелините семејства ќе заболат од оваа опасна заразна болест .
-од квалитетот на медот , поленот или шекерниот сируп
-од бројната старост на пчелите во есен
-од сместувањето и квалитетот на кошницата
-начинот на зазимувањето
-стресови и вознемирување на пчелите во зима
-влага во кошницата
-ниските температури
-должината на периодот без можност пчелите да се прочистат
Најголем број од наведените причини се под контрола на пчеларот а доколку тие се отстранат до болеста може да дојде но без големи последици за пчелиното семејство.
Но доколку превентивата не сме ја спровеле и пчелината заедница е заболена од Ноземоза ,тогаш рамките со саќе во кое има легло а сатоношите се исфлекани со  измет, треба со памук натопен со ексенција добро да се исчистат. Поклопната штица  на која има измет треба добро да се исчисти може да се дезинфекцира со пламен од лет лампа или со ексенција. Останатите рамки кои можат да се извадат треба да се стават во добро затворен спрат над кои ќе се стави ексенција (оцетна киселина) и ке се остави два три дена под дејство на ексенцијата.После ова рамките треба добро да се очистат и можат да се вратат во заедницата. За лечење на возрасните пчели во пролетната шекерно медна погача треба да се додаде   нозецид, погача која е доволна за едно семејство.

 
Коментари (3)
3 Вторник, 22 Јануари 2013 16:23
Duško
Najdobar lek protiv nozemozata e fumagilinot, megutoa toj lek e mnogu skap 1000 mkd. za 20 gr. fumagilin (doza za 25 pčelni semejstva).Sporedbeno so vrednosta na pčelnoto semejstvo, dokolku go zagubime, mislam deka cenata i ne e tolku visoka. Nekoi pčelari ke iskomentiraat deka tretiranjeto so fumagilin ostava rezidui. Jas so toa voopšto ne se složuvam, bidejki dodavanjeto na lekot se vrši rano naprolet, koga pčelite seušte nemaat nasobrano hrana vo rezerva, taka da dodadenata hrana so lekot celosno ja koristat i se izlekuvaat. Isto taka vo toj period ne se postavuvaat nitu mednite magacini, pa spored toa ne postoi nitu najmala verojatnost lekot da navleze vo medot što se koristi ya čovečka ishrana.
2 Недела, 27 Февруари 2011 21:47
ICE Prilep
Dali moze propolisot da se dade kako preventiva vo proletnata prihrana so serbet.
1 Среда, 16 Февруари 2011 12:54
tajmistance
najdobar proveren lek za nozemoza e propolis tinktura 76%ALKOHOL.10 kapki na 1 kg seker aplicirano so pgaca.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):