Што содржи матичниот млеч PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 12
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчелите и здравјето
Петок, 29 Јануари 2010 20:56
Што се содржи матичниот млеч?

Матичните ларви ќе добијат голема количина на матична млеч(кралско желе) како свој извор на храна само за првите четири дена од нејзиниот раст. Оваа брза исхрана го поттикнува развојот на матичната морфологија, вклучувајќи го и целосно развиените јајници. Матичната млеч(Royal желе) се собира и се продаваат како додаток на исхраната.
Додаток на исхраната, е препарат наменет да обезбеди хранливи материи, како што се витамини, минерали, влакна, масни киселини или амино киселини, кои се недостапни или не се консумира во доволно количество на едно лице во исхраната. ..

Што се содржи матичниот млеч?

Користејки ја матичната млеч има различни здравствени придобивки, бидејќи содржи Б-комплекс
Б витамини
Б витамини се осум витамини растворливи во вода, кои играат важна улога во метаболизмот на клетката. Историски, Б витаминот некогаш се сметаше за еден витамин, наведени како витамин Б. Подоцна истражување покажа дека тие се хемиски различни витамини, кои често се јавуваат во исто храна ...

А витамин е органско соединение, како хранлива материја потребна во мали количини за организмот.
А како pantothenic киселина
Pantothenic acid
Pantothenic acid, исто така наречен витамин Б5, Pantothenic киселина е потребно да се формира коензим-А, го подобрува метаболизмот и синтеза на јаглехидрати, протеини и масти. Во хемиската структура, тоа е Амид

Витамин Б6 е во вода растворлив витамин и е дел на витамин Б комплекс група. Pyridoxal фосфат е активна форма и е cofactor во многу реакции на метаболизмот на аминокиселини, вклучувајќи transamination, deamination, и декарбоксилација ...

Целокупниот состав на кралски желе е 67% вода
Водата е сеприсутниот хемиска супстанција која е составена од водород и кислород и е од суштинско значење за сите познати форми наживот.
12,5% сурови протеини
Протеини се составени од органски соединенија аминокиселини наредени на еден линеарен ланец.
Вклучително мали износи во многу различни амино киселина
Амино киселини се молекули што содржат една амино група, карбоксилна киселина и една група од дваесет R-групи. Овие молекули се особено важни во биохемија, каде што овој термин се однесува на алфа-амино киселини со општа формула H2NCHRCOOH, каде R е органска супституент ...

11% едноставна шеќер
Шеќер е класа на прехранбени кристален супстанции, главно, сахароза, лактоза, и фруктоза. Човековиот орган за вкус на своите рецептори ги идентификува како сладок вкус. Шеќерот како основна храна јаглени хидрати првенствено доаѓа од шеќерна трска и од шеќерна репка, но исто така се појавува во овошје, мед, сорго, шеќер јавор, и во многу ...

Моносахарид
Monosaccharides се на најосновниот елемент на јаглени хидрати. Тие се наједноставните форми на шеќер и се обично безбоени, растворливи во вода, кристални материи. Некои monosaccharides имаат сладок вкус. Примери на monosaccharides вклучуваат гликоза, фруктоза, галактоза, xylose и рибоза ...

висок износ (5%) на масни киселини
Во хемијата, особено биохемија, една масна киселина е често карбоксилна киселина , која е или заситена или незаситена ...

Таа, исто така, содржат многу минерали
Диететски минерални
Хранливи минерали се хемиските елементи се бара од страна на живите организми, други од четири елементи, јаглерод, водород, азот и кислород во моментов заеднички органски молекули ...

Содржи и Некои ензими
Ензими се протеини кои катализира хемиски реакции. Во ензимски реакции, молекулите на почетокот на овој процес се наречени подлошки, и ензими ги конвертира во различни молекули, наречен производи. Речиси сите биолошки процеси во клетката ензими треба да се појави во ...

Содржи и антибактериски и антибиотик компоненти, и количини на витамин Ц
Витамин Ц или L-аскорбинска киселина е суштински хранливи материи за човекот, во кој таа функционира како витамин. Аскорбат е потребен за одвивање на основните метаболички реакции во сите животни и растенија ...
Витамин А
Ретинол, животното форма на витаминот А, е маст-растворлив витамин важно во визија и раст на коските. Тоа е исто така diterpenoid. Ретинол е помеѓу најголемите употребливи форми на витаминот А, кој, исто така, вклучува и Retinal, Retinoic киселина и retinyl естер ...

Витамин Д е група на мастноразтворими prohormones, на две главни форми на кои се витамин Д2 и витамин Д3. Витамин Д добиен од изложување на сонце, храна, и дополнувања, биолошки е инертен и мора да помине низ два hydroxylation реакции да се активира во телото ...

Токоферол
Tocopherols се класа на хемиски соединенија, од кои многумина имаат витамин Е активност. Тоа е серија на органски соединенија кои се состојат од различни methylated феноли ...

И
Витамин К означува група на lipophilic, hydrophobic витамини, кои се потребни за posttranslational модификација на одредени протеини, повеќето се потребни за крвна коагулација ...
 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):