Родна Воја PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 10
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчеларска опрема
Сабота, 06 Февруари 2010 17:12

Бидејки немам искуство во работа со ова кошница а по барање на мислење на наш посетител ја отворивме темата за начинот на пчеларење со ,,Родна Воја,,

Поради тоа преведовме коментар за ова кошница од познатиот Дејан Крецулј.(Сепак за сите оние кои сакаат да да експериментираат можат едноставно тоа да го сторат со медиштата од ДБ кошницата и истите да ги вкрстуваат)- Лично мислење на Администраторот!Во продолжение преводот на коментарот на Крецулј!

„Родна Воја“

 „Родна Воја“
Битните предности се: лесена и едноставна работа - манипулација повеќе со спратови помалку со рамови,брз пролетен развој,подобро одржување на температурата,поврсината над рамовите 14 дм2,идеално формирање на нови семејства (заедници,колонии),со иста работа може да се одржуваат 100%повеќе заедници-извонредна продуктивност во работата.

Малку наши пчелари се запознаени ,макар во основни црти,со новиот тип на кошница ,,Родна Воја,, чиј создавач е Воја Брстина од Ново Милошево. Од неодамна, корисниците на интернет можат да се запознаат со Еко тимот,кој го сочинуваат Драгутин Ајдиновиќ кој е поврзан со конструкторот Брстина , создадоа заедничка фирма ,,ВДЗ Еко кошница-Родна Воја ,,. Со мислата дека на пчелите треба да им се врати нивниот природен живот , тие успеале да ја конструираат ,патентираат и направат кошницата ,,Еко Кошница,, и Родна Воја,,.
Сите рамови се исти (10 во едно тело од кои 2 фкрстени за плодиште и две за медиште) идеална вентилација со вкрстените рамови низ целата кошница,со две лета ,најмала можност за роидбен нагон- одговарачка старосна структура ,,Еко кошница,,на пчелите(стабилна количина на легло, повеќе генерации на долговечни пчели.) се поради големиот број на мали рамови,како и многу други предности.

,,Еко косница,,

Дејан Крецулј
Превед Ацо Тодоровски за www.пчелар .мк

 

 
Коментари (4)
4 Сабота, 05 Ноември 2011 17:23
dusko petrovski
treba da probate da pcelarita so rv pa da vidite sto i da se kze e izlisno
3 Вторник, 22 Март 2011 11:50
Зоран
Докле год г. Брстина не изда стручну књигу о технологији пчеларења "Родном Војом" дотле ће бити недоумица и нагађања. Не може се промовисати нова кошница ако не знамо како се њоме пчелари. Поздрав.
2 Недела, 07 Февруари 2010 19:54
Администратор
Лично не сум користел ваква кошница.За неа на интернет има многу пишувано.Знаеме дека доколку се вкрстат рамките на полумедишта од ДБ не се добиваат точните димензии на Родна Воја.Меѓутоа според наведените предности посебно околу просторот над наставците ,и предноста на вкрстувањето може да се проба со овие полумедишни спратови а ефектот на вкрстување би бил ист.Ова е лично мое мислење.Сепак доколку сакаме да полимизираме исклучиво за ,,Родна Воја,, тогаш подетално ќе ја опишеме кошницата а сите оние кои ја користат можат да ги опишат своите искуства за овој тип кошница.
1 Недела, 07 Февруари 2010 07:49
Васко-Бт
Не можи да се работи исто со наставоците на ДБ кошницата затоа што тоа не е Родна Воја него тоа е ФАРАР.
Друго кошницата со помали наставоци се вика ЕКО ВОЈА а другата (постатата сестра) се вика РОДНА ВОЈА.
На Родна воја која е составена од 4 исти наставоци димензиите(надворешни) изнесуваат 412мм x 412мм x 200mm Плодиштето го сочинуваат 2 такви тела со вкрстени рамки. Значи се добива КОЦКА.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):