Клима - температура PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Петок, 02 Јануари 2009 20:44
Индекс на артиклот
Клима - температура
Температура во Р:М:
Сите страни

Фактори кои влијаат на технологијата на пчеларењето

Клима,фенолошки календар, пчеларникот, пчелината заедница, пчеларската опрема и пчеларот.

Клима - Tемпература Климата е важна и специфична физичко-географска  карактеристика на одредено подрачје. Од климата поточно од метеоролошко-килиматските елементи и појави ,како што се:

температурата,врнежите,ветровите,влажноста,сончевиот сјај ,облачноста и појавата на магла во голема мера зависат процесите на создавање на почвите, полноводноста на реките, богатството и разновидноста на растителниот и животинскиот свет на одделни подрачја .

Температурата на воздухот и почвата е еден од значајните метеоролошко - климатските елементи. Тие имаат едно од пресудните влијанија во пчеларството и медоберот.
Кога температурите се екстремно ниски потребно е затоплување на пчелината заедница.
Влианието на мразните денови на пчелината задница се негативни и доколку се долготрајни можат значително да ги оштетат појаките пчелини заедници, додека слабите заедници можат да изумрат.
Кога зборуваме за температурата треба да ја споменеме инверзијата на температурата. Таа настанува тогаш кога студениот воздух од планините, како потежок се спушта во котлините и од нив го потиснува топлиот воздух на планините. Не ретко се случува ваквиот студен воздух да се задржи подолго време во котлините. Ова предизвикува екстремно ниски температури но може да се формираат и густи магли - сињаци. При инверзијата околните планини можат да бидат огреани од сонцето и исполнети со топлина.
Без поволна  температура нема нормален развој на растенијата и медната флора. Температурата битно влијае кога  ќе цутат медоносните билки со кој интензитет и во кој временски интервал како и колку нектар ќе лачат.     Температурните осцилации се една од најголемите закани за медењето како и за нормалниот развој на пчелината заедница Некои медоносни растенија бараат оптимални температури на почвата и воздухот за лачење на нектар. Оптималните температури за лачење на нектар кај нас би биле  од 20 до 30 Ц.

 



 
Коментари (3)
3 Четврток, 23 Октомври 2014 14:06
Ma4ika
Kako klimatskite elementi vlijaat vrz stopanstvoto
2 Среда, 08 Декември 2010 16:37
josipkrstik@yahoo.com.
sto treba da se prevzeme kaj pcelite poradi visoki temperaturi vo mesecov.?
1 Недела, 15 Ноември 2009 11:06
mi4i
Najdete za vlijanijata na klimata vrz stopanstvoto vo Makedonija

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):