Клима - температура - Клима - температура PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Петок, 02 Јануари 2009 20:44
Индекс на артиклот
Клима - температура
Температура во Р:М:
Сите страни

Во Република Македонија средната годишна температура на воздухот изнесува 11,50Ц. Најтопол месец е јули со просечна температура на воздухот од 22,20Ц. (кога температурите се екстремно високи  неопходно е засенување на пчеларникот )Пчеларник с.Филиповци 07/2008 во сенка од багреми.

Максималните температури (на сонце) 08/2008 се движеа и над  420С.

Најстуден месец е Јануари со просечна температура од 0,30Ц. Средната годишна температура на воздухот се намалува од југ кон север (од Гевгелија  14,50Ц, Демиркапија 140Ц,Велес 13,30Ц, до 12,40Ц во Скопје). Оваа разлика на температурата е последица на влијанието на топлата медитеранска клима. Гевгелија и Демир Капија се најблиску до медитеранот и затоа имаат највисоки температурни вредности, додека сите други градови се понасевер и имаат пониски температурни вредности. Затоа и овие терени се изворедно поволни за пчеларење.) Значајно е да се спомене дека температурните вредности се намалуваат и зависно од надморската височина и тоа 0,390С просечно на 100 м височина.

Во Полошката котлина просечната годишна температура е 11,30С а во мавровската котлина изнесува околу 7,30С. Мразните денови во годината кога температурите се под нулата се најмалку во Охрид и Дојран  околу 32 дена додека Лазарополе има дури 134 мразни денови Температурните инверзи се забележуваат често па така во Тетово е постудено од колку на Попова Шапка , во Битола е постудено отколку на Пелистер а разликата на температурата може да биде и повеќе од 20 до 300Ц.(ова треба да го имаме во предвид особено при локација на пчеларниците во ниските планински подножја или котлините.)      Интересно е да се напомене дека во последните 50 години највисока температуре е забележана на Демир Капија од +44,5оС, а најниската во Берово 0д -31,5оС. (ова зборува за температурна амплитуда од 76оЦ . Вакви големи осцилации  не се поволни за развојот на пчелината заедница.) 
Коментари (3)
3 Четврток, 23 Октомври 2014 14:06
Ma4ika
Kako klimatskite elementi vlijaat vrz stopanstvoto
2 Среда, 08 Декември 2010 16:37
josipkrstik@yahoo.com.
sto treba da se prevzeme kaj pcelite poradi visoki temperaturi vo mesecov.?
1 Недела, 15 Ноември 2009 11:06
mi4i
Najdete za vlijanijata na klimata vrz stopanstvoto vo Makedonija

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):