Прв ден на пролетта PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Недела, 21 Март 2010 10:50

21.03.2010 Кратово Првиот ден на пролетта донесе Претежно облачно време со температура околу 160 Ц.По обилниот снег кој сеуште не е стопен во целост и ноќните температури под нулата цветанјето на дренот се продолжи,

 

 

цветаат некои видови врби а  цветанјето на овошките само што не започнало посебно цветанјето на сливата и кајсијата.Пчелините заедни внесуваат полен иако сеуште го нема доволно во природата

Зголемена е потрошувачката на храна што пред се се должи и на потребата од одржување на температурата за одгледување на леглото бидекјки ноќните температури се под нулата.Медно секерните погачи целосно се потрошени и доколку дојде до покачување на температурата по процветувањето на овошките може да се отклопува мед доколку го има доволно во пчелината заедница или да се додава стимулативна прихрана со меден или шекерен сируп.

Последна промена на Понеделник, 19 Април 2010 20:21
 
Коментари (3)
3 Понеделник, 22 Март 2010 21:50
dare kicevoo
i jas sega vo nedelata otvoriv na proleten pregled i zasega se dobri na primer na 3-4 ramki pililooo znaete rasturenoo ama na edno ulistee imase i vece za nedela ce se razvijat i trutovii ., neli e preranoo za trutoviteee za sega
2 Понеделник, 22 Март 2010 19:30
Администратор
Во јака пчелина заедница во сезоната на роенје има неколку стотини трутови.Трутовите при нормални услови остануваат во пчелините заедници до август.Меѓутоа доколку во некои зедници има стара и изнемоштена матица тогаш заедницата може да ги задржи трутовите и преку зимата или истите да ги произведе во рана пролет поради потребета од Тиха замана на старата матица.Меѓутоа често се случува поради неправилно саќе во зимското клубе матицата да залежи и трутовски келии.Иако ретко но се случува матиците да станат трутуши поради празнењето на семената кесица или други пореметувања кај матицата.
1 Недела, 21 Март 2010 21:11
Aleksandar
dali e normalno sega da ima trutovi vo sabotava pravev detalen pregled i gledam vo nekoi drustva ima trutovi neli e malku rano.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):