Болести кај пчелите PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Болести кај пчелините
Петок, 02 Јануари 2009 22:08

Пчелинита заедница не е имуна на болести и паразити ,нивно легло го напагаат  микро организми во форма на  разни вируси бактерии,габи ,рикеции. Возрасните пчели ги напагат и паразити и штеточини. Појавата на заразните болести кај леглото и возрасните  пчелите во голема мера го отежнува пчеларењето.  Поради тоа се јавува потреба од дополнитела пчеларска опрема дополнителни активности околу превентивата и дезинфекцијата на приборот и опремата. Сето ова има огромно влијание на утврдување на технолошките постапки при производство на пчелините производи роеви и матици..
 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):