problem so zoltite strsleni
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Четврток, 20 Мај 2010 08:58
Колеги кај нас во Македонски Брод, а посебно во ПОРЕЧИЕТО околу Самоков имаме огромен проблем со золтиот стрслен кој нанесува големи загуби на пчеларниците, а да не зборуваме за тоа колку се пчелите ангажирани на одбрана (заштита на влезовите)и губат активност во работата. Имено до оваа година овој проблем го имавме само во Есен, но оваа година истиот се појавува усте на почетокот на месец Мај. Има ли некаков начин за застита. Нивните зивеалишта не мозе целосно да се пронајдат и унистат, бидејци ги има и низ шумите а и во руинирани камен објекти. Молам за совет и Благодарам. Медно.
 
Ова е коментар на "Пајаци на пчеларникот"
Коментари (3)
3 Петок, 25 Мај 2012 23:43
ja
Fkrstuvanje na africkata pcela so ruskata pcela koja se naoga na japaksiot poluostrof i resen e problemot
2 Вторник, 20 Март 2012 02:11
dusan maric p c e l a r e-mail : grimiko_duki@yahoo.com mob. 070.260.363
pocituvani pcelari imam eden predlog kao mamec a unistuvanje na insekti
1. riba sveza i rasecena po dozina se otvara i se stava vo blizina na pcelarnik na 2 do 3 mesta i dokolku imas vo blizina pcelarnik mozes so metlice za muvi sam da gi unistuvas.
2. vo sise od 2 lit. so otvoren sesir za sijalica se stava kapace od sise i se stega vo kapa od sijalica /luster star/kao cador od 15 sm/ za da ima senka /temen prostor/ iznad siseto e mnogu biten se zakacuva zica kao drzac i vo sise se stava 250 ml. pivo i 100 ml jabolkov ocet
pozdrav,
kontakt: dusan maric e-mail : grimiko_duki@yahoo.com tel.02.2435.814 mob. 070.260.363
1 Вторник, 13 Јули 2010 22:34
Душко
На пластично шише од 2л. се прават кружни отвори на висина од 1/3 од дното на шишето, со димензии да можат стршлените да навлезат во шишето. Се приготвува течност од шекерен сируп на кој се додава сок од јаготки или од портокал , половина шише пиво за да ги привлече стршлените и се додава оцетна киселина која ќе ги одврати пчелите да не се уловат во шишето, а стршлените и осите не реагираат на киселината. Со така приготвената течност се полни шишето до 5 цм. подолу од отворите. Шишето се затвара со капаче и се поставува во близина на сандаците на сончево место.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):