Матица на поклопната даска
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Понеделник, 31 Мај 2010 20:22
Бидејки се работи за неоплодена матица пчелите ја бркаат за да излезе на оплодување. Во таков случај доаѓа и до агресивно однесување на пчелите работнички.Матицата за да се ослободи од вклупчување побегнала низ отворот за хранилката.Сепак ова може да значи и дека нешто не е во ред со младата матица.
 
Ова е коментар на "Разројување"
Коментари (3)
3 Среда, 16 Јуни 2010 20:46
Душко
Ако вие пчеларите со кошници ДБ 10, тогаш е пополезно е медишните наставци да бидат ЛР - прилагодени да се додадат како медишта на ДБ 10. Во таков случај, може 2-3 рамки ЛР да се преместат во плодиштето и тоа пред да отпчне главната пашња. Откога матицата ќе пронесе на тие ЛР рамки, истите се истресуваат од пчели и се префрлаат во медиште, а во плодиштето се враќаат старите ДБ рамки. На тој начин голем број пчели ќе преминат во медиште. Потребно е помеѓу плодиштето и медиштето да се стави ханеманова решетка, која ќе оневозможи матицата да несе во медиштето.
2 Четврток, 03 Јуни 2010 18:21
silvana
Istoto mi se slucuva i mene vo pcelarnikot. Krajniot rezultat e roenjeto. Tie sami bez nekoja pricina skoro od sekoja kosnica mi se izroija. Nekoi uspeav da gi vratam,a dodeka ne bev prisutna na pcelarnikot si zaminale. Se obiduvav da najdam objasnuvanje. Gi napraviv site potrebni raboti za da ne dojde do prirodno roenje. Za 2-3 nedeli mi se izroija vo dupli broj na pcelni semejstva.Pcelarka Silvana
1 Среда, 02 Јуни 2010 06:03
jane
ЗДРАВО НА СИТЕ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ НЕКОЈ ШТО ТРЕБА ДА СЕ НАПРАВИ НА DB 10 ИМЕНО САНДАЦИТЕ СЕ ПОЛНИ СО ПЧЕЛИ КОГА ЌЕ СЕ ИЗВАДИ РАМКА ДУРИ НЕ СЕ ГЛЕДА САЌЕТО ИМААТ СТАВЕНО МЕДИШТА СО РАМКИ ОД ПРОШЛА ГОДИНА ИЗВЕЧЕНИ А ВО НИВ ВЛЕГУВААТ МНОГУ МАЛ БРОЈ ПЧЕЛИ ОДНОСНО ОД ПЛОДИШТЕТО НЕ НАВЛЕГУВААТ ВО МЕДИШТЕ ФАЛА

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):