Роевска година PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Понеделник, 07 Јуни 2010 20:04
Оваа 2010 година ке биде запаметена по исклучително дождливата пролет и релативно ниските температури но и како Роевска година. Поголемиот дел од пчелините семејства на пчеларникот формираа роевски матичници и доколку навреме не се интервенира голем дел од пчелите ќе се изројат.Интересно што кошниците се полни со легло дури и на последните рамови а мед скоро да немаат. Веројатно тоа е една од причините за ваквиот нагон за роење.Со подобрување на времето се очекува пообилна нектарна паша пред се од ливадата за да се наполнат кошниците со мед.Со дополнителни информации ке се јавиме во почетокот на Јули!
Последна промена на Петок, 19 Октомври 2012 20:43
 
Коментари (2)
2 Понеделник, 21 Јуни 2010 21:38
Администратор
Природното роење најдобро покажува кога е поволна година да се разрои едно пчелино семејство и во кој период.Најдобро е роевите да се формираат после багремовата паша со доволно легло мед и полен.Но најкасно разројување е до 10 Јуни.Овие роеви доколку има обилна паша можат доволно да зајакнат за успесно да презимат.
1 Понеделник, 21 Јуни 2010 21:13
Aleksandar
sakam da prasam do koga najkasno moze da izrojam na primer edno pcelno drustvo za da toa rojce moze da stasa i da moze normalno da prezimi

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):