РОЕЊЕ
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Четврток, 24 Јуни 2010 13:13
КОЛКУ БИ БИЛО УСПЕШНО РОЕЊЕТО НА ВЕШТАЧКИ НАЧИН ОКОЛУ 1ВИ ЈУЛИ?ПЛОДИШТАТА И МЕДИШТЕТО СЕ ПОЛНИ СО МЛАДО И ЗАПЕЧАТЕНО ЛЕГЛО.
 
Ова е коментар на "Роење"
Коментари (1)
1 Недела, 27 Јуни 2010 13:40
Администратор
Доклоку разроите на 1 јули ставите зрели матичници од кои матиците веднаш ке излезат и за 6-8 дена ке пронесат ставите 4 рама со зрело легло добро покриени со пчели 2 рама со мед и и полен и нуклеусот го пренесете на пчеларник 6-8 километри одалеченост од пчеларникот од кој роите би можеле да добиете 6 рамен нуклеус кој ке може добро да презими.Но доколку оставите сами пчелите да произведуваат матици тогаш треба да знаете дека матиците ке пронесат дури на крајот на јулу или почетокот на август.Овие матици се со многу слаб квалитет а и оплодувањето е во период кога бројот на трутови значително е намален.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):