Роенје
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Недела, 27 Јуни 2010 13:40
Доклоку разроите на 1 јули ставите зрели матичници од кои матиците веднаш ке излезат и за 6-8 дена ке пронесат ставите 4 рама со зрело легло добро покриени со пчели 2 рама со мед и и полен и нуклеусот го пренесете на пчеларник 6-8 километри одалеченост од пчеларникот од кој роите би можеле да добиете 6 рамен нуклеус кој ке може добро да презими.Но доколку оставите сами пчелите да произведуваат матици тогаш треба да знаете дека матиците ке пронесат дури на крајот на јулу или почетокот на август.Овие матици се со многу слаб квалитет а и оплодувањето е во период кога бројот на трутови значително е намален.
 
Ова е коментар на "РОЕЊЕ"
Коментари (2)
2 Вторник, 29 Јуни 2010 18:22
Администратор
Има повеќе причини за оваа појава.Најчесто причината е преголемата присутност на вароа деструктор во пчелиното семејство.Излежаните пчели се со недооформени крила и испиени тела.Може да се јават и други болести како трахиалниот крлеж - акарозата,габични оболувања кречно легло,или вируси како пчелината парализа.
Најдобро е да третирате против вароата и најверојатно тоа е главната причина за ползењето на пчелите по пчеларникот.
1 Понеделник, 28 Јуни 2010 13:42
ivana
zdravo.Vcera koga bev kaj pcelite imase mnogu sto ne mozea da letaat i lazea po zemnja do sto moze da bide ako znaete kazete mi fala odnapred

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):