Американски гнилец PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 11
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Болести кај пчелините
Петок, 17 Септември 2010 18:42

Вовед

Американски  гнилец (американска куга) -  фоулброод (Афб) е најсериозна, заразна бактериска болест на потомството(ларваите) на медоносната пчела во меѓународни  рамки.

Предизвикувачот е вирусна спора од која се развива бактеријата, Паенибациллус ларви вар. ларви. Афб откако ќе  се појави, се шири бргу низ колонијата и ако не се лекува може да резултира со смрт на колонијата во краток временски рок.

Инфекција

Како и кај многу други болести, појавата  на болеста се влошува со дополнителни фрустрациски  услови како што се недостаток на храна, вода, простор или дополнителни болести  или напад  од штетници. П.ларвае вар ларви формира  спори кои се отпорни на дезинфекција и на антибиотички третман. Спорите  можат  да останат  прикриени   многу години во кошниците и пчеларската опрема  како и во  медот  и восокот. АТ(Афб) спорите  може  лесно да се пренесат и префрлат  од заразени пчелини семејства  или преку манипулации на пчеларот при формирање на  нови колонии.

Младите пчелини  ларви можат да  се инфицираат со Паенибациллус ларви вар. ларви спорте  кои се веќе присутни во ќелијата, болеста може да се пренесе од пчели грабачки или преку заразена храна со која се храни потомството. Откако во внатрешноста на ларвовидниот  стомак спорите ќе пукнат  бактериите  брзо  се мултиплицираат, се движат од стомакот во околните ткива на ларвата.

Бактериска пролиферација е толку голема и толку брза што инфицираните  ларви умраат  во рок од неколку дена.Трупот на ларвата се  суши за да ја формира инфективна "маса" на дното или од страна на келијата.

Доколку не се лекува , американскиот гнилец ( фоулброод) инфекцијата  ќе се рашири убиството брзо низ колонијата  на голем дел од пчелиното  потомство. На крајот на сезоната тоа би можело да резултира со мали, слаби колонии кои тешко  ќе презимат.
Опасноста од ширењето на  болеста Афб е уште поголема поради нападите и грабежите на заразените колонии од појаки пчелини колонии. Посетуваме на опасноста на ширење на болеста од инфицирани колонии, кога тие се  транспортираат  на нови локации. Секоја исушена ларва на дното од келијата што произлегуваат од американскиот  гнилец  - инфекција ќе донесе милиони инфективни спори.
Дијагноза

Знаци на инфекција од американскиот гнилец

Знаци на инфекција од американскиот гнилец може да се појави во било кое време од годината. Тоа е од витално значење за откривање на АГ што е можно порано. Ова им овозможува на секој пчелар да ги тестираат своите кошници на првите сомневање за присуство на АГ.
Во сериозни инфекции на колонијата се чувствува силен мирис на гнилец (оттука гнилец). Покриените келии можат  да бидат со  темен и мрсен  изглед, понекогаш потонатиот и перфорирани. Поклопецот  пчелите се обидуваат да го отворат и да ја исчистат келијата отстранувајки ја скапаната личенка. Како и кај  Европскиот (цнилец) фоулброод (ЕФБ) инфекции, леглото не е компактно туку расфрлано.
Матицата нема да полага јајца во клетките претходно контаминирани со американскиот гнилец поради што леглото може да се растури низ сќето во останатите "чисти" келии.
Пчелините  ларви заразени со американскиот гнилец  умираат кога ларвите се испружени во сатните келии а келиите се поклопени..

Кога  ларвата  се  распаѓа (пред да се исуши се формира  темно кафева леплива "маса", која пчели  тешко  можат да ја отстранат бидејки станува желатинозна.
Доколку со дрвце од кибрит се боцне во келијата а темнокафеавата маса се растегнува како конец тоа е клучно да се посемнева на симптоми на американскиот гнилец.Третман

Добарото  стопанисување во пчеларството и долгогодишното искуството  ќе помогнат во намалувањето на другите стресни состојби  при  работата со медоносната пчелина колонија и евентуално ограничување на ризикот и опасноста од појава и ширење на ова опасна инфекција.

 

 

Профилакса

- Секогаш да се одгледуваат само здрави и силни пчелини колонии со генетски предиспозиции за висок степен на хигиенско однесување.

-Навремена и соодветна заштита од Вароа Деструктор и други паразитски болести

- При секој контролен преглед задолжително треба да се провери здравствената состојба на пчелиното пило а пред се на ларвите и затвореното пило. Доколку се примети промена на бојата на капачињата на келиите ,вдлабнати капачиња  или перфорирани келии кои се растурени и не се компактни , од нив треба со дрвце да се отстранат капачињатае и да се провери нивната содржина. Доколку во нив се наоѓа бела ларва или кукла со келијата е се во ред но доколку се наога темно кафеава маса која се растега како конец тогаш тоа упатува на инфекција од американскиот гнилец и веднаш треба да се превземат потребните заштитни мерки.На овој начин АГ се открива во првичната фаза кога инфекцијата е мала и со неа не се зафатени поголемиот дел од пчелините колонии.

-одземањето и додавањето на рамки да се врши само од здрави пчелини  колонии

-да не се дозволува појава на грабеж на пчеларникот (осите исто така ја пренесуваат болеста)

-секогаш да се користи добро дезинфицирани  пчелини сандуци и пчеларски прибор

-Вестачките сатни основи да се произведуваат само од дезинфициран восок на 1200Ц

-Доколку се утврди присуство на американскиот гнилец задолжително да се пријави болеста на надлежните институции

 

Лекување

Во некои земји, како Велика Британија и Нов Зеланд, на пример, правило е да се уништат колониите инфицирани од страна на американскиот гнилеж со спалување . Оваа апсолутна мерка во Велика Британија  драматично го намали бројот на случаи на АТ.

Во многу други земји, шекерено медни погачи   или  шекер во прав во комбинација со антибиотик (познат како террамѕцин) Дозволен е како превентивна или како и лековит третман.

Сепак  спорите  на американската трулеж можат  да преживее антибиотички  третман, па примената на антибиотици може само да служи за да се потисне вегетативнативната фаза на бактеријата. Спорите можат да преживеат на саќето, на пчелите, во медот  и на било која со пчеларството поврзана  опрема. Во Северна и Јужна Америка, пчелните  колонии, често се третираат рутински со антибиотик, без разлика дали во колониите е констатирана инфекција на американски трулеж  а обично е ендемична практика во целиот свет.

Потешкотиите поврзани со овој тип на режим вклучува трошоците на пчелар, остатоци од антибиотици во кошница и пчелините производи, јачината на пчелите а од неодамна и појавата на антибиотик-отпорни бактерии.


Тековното истражување

Вита (Европа) Лимитед во врска со Националната пчеларска единица и Кардиф Универзитетот добија од  британската влада финансирање за истражувачки проект за оценување нов биолошки агенс за справување со америчкиот гнилеж.  Пронајдена е безопасна бактеријата која се покажа конструктивна во контрола на АГ.  тестирани  инфекции во лабораториски услови .Студии за токсичноста  на бактеријата покажуваат дека немаат негативно влијание  на пчелите и  пчелините производи.

Теренски испитувања против Европската гнилеж и американскиот  гнилеж се во тек и актуелниот напредокот е позитивен.

Еден нов, природен производ може да биде достапен од Вита (Европа) Лимитед за третман на гнилецот во текот на следните неколку години.

 
Коментари (1)
1 Недела, 23 Октомври 2011 17:56
Стојан Паланчански
Во средината на септември дадов материјал за испитување на АГ. Резултати уште нема.
коментар:
Македонрка неажурност.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):