Varroa i BeeVital Hiveclean PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 5
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Контрола на болести и штетници kaj пчелите
Сабота, 02 Октомври 2010 11:15

Предности на  BeeVital Hiveclean
Други третмани
Како се работи со Hiveclean ?
Кога треба да се третираат пчелите?
Како да го користите Hiveclean?
Варроа крлежот на медоносните пчели

Варроа деструктор

Варроа е паразит кој се прикачува на медоносна пчела. Крлежот живее на возрасните пчели а се размножува во нивно легло хранејки се со хемолинфата на личенките а подоцна и на возрасните пчели, предизвикува физички оштетувања на пчелите, нивно слабеење и ширење на штетни патогени  вируси. Нападнати, доколку не се лекуваат колониите  на крајот умираат, освен ако се спроведуваат контролни мерки .
Крлежот  Варроа е голема закана за пчелни колонии во поголемиот број земји во светот. Крлежот  потекнува од азиската медоносна пчела ,но многу успешно се прилагоди и на  Европската медоносна пчела, онолку колку што е и на азиската пчела. Ова и дава можност на Варооата брзо да да се шири кај пчелите во Европа.
Трутовите  кои  се движат слободно од кошница во  кошница, пренесуваат Варои кои се прилепуваат  на нив.

Ако Крлежот Варроа се најде во вашите кошници, мора да дејствувате брзо и да обезбедите соодветен третман за да го избегнете  ризикот  од  колапс на целата колонија.

Предности на BeeVital Hiveclean
Варроа крлежи намалени во граници!

BeeVital Hiveclean се применува за да се намали и конечно да се елиминира бројот на Варроа крлежите во кошница.

Клучот за корисноста на Hiveclean во споредба со други третмани, е дека тоа ги охрабрува пчелините  колонии. По користење Hiveclean, пчелите триејки се  едена  од  друга, ги отстрануваат крлежите кои паѓаат  преку мрежата на подот од кошницата.

Hiveclean исто така, обезбедува леплива Варроа влошка, кој се вметнува  под мрежата на кошницата на која се лепат паднатите варои. Ова му овозможува на пчеларот да добие поточно пребројување на крлежите на самолепливите влошки. За разлика од конвенционалните третмани, лепливата  влошка, исто така, ги спречува крлежите да бидеат  во можност да се искачи назад во кошницата, со што дополнително ја намалува популацијата Варроа. Оваа леплива Вошка се користи во комбинација со Варроа мрената  подница.

За разлика од обичните третмани,BeeVital Hiveclean може да се користи во текот на сезоната без да влијае на квалитетот на медот и негово загадуванје. Тој е органски и не содржи никакви лекови. Некои третмани со други лекови можат да го забават третиранјето поради опасноста од загадуванје на медот.  За тоа време крлежот интензивно се развива во леглото и енормно ја зголемува својата бројност.Тоа е најкритичниот  периоди од годината  а и  Варота  станува отпорен на лекувањето поради создавање резистентност на овие лекарства. Бидејки Хивецлеан е органски производ, при неговото користење  не постои  проблемот на резистенција.

BeeVital Hiveclean Варроа Третмани

Ние веруваме дека BeeVital Hiveclean е најдобар избор, бидејќи тоа е природен производ.. Тој го поддржува имунолошкиот систем на пчелите и научни испитувања покажаа дека може да биде многу ефективен против крлежот Варроа.

Тој ви овозможува одгледување на силни и здрави пчелни колонии со природно средство, тој е органски и примената на третмани може да се користи за време на мнедоберот за разлика од повеќето други Варроа контролни третмани.

Тоа го активира очистување на пчелни колонии, тој ги  задржува вашата колонии чисти и во исправна состојба.Крлеж популацијата ќе биде сведена на минимум. Твоите пчели ќе бидат регенерирани од страна на физички средства и тие ќе произведуваат поквалитетен мед.

Се верува дека Крлежот Варроа во летните месеци во текот на медоберот ескалира енормно зголемувајки ја својата популација  и често се случува колонијата да ослаби па дури да угине во есен или преку зимата високо заразените колонии доживуваат колапс. Со BeeVital Hiveclean, третманот кој може да биде даден во текот на летото се спречување ослабување  или пропаѓање на колонијата. Овој производ, исто така, ги охрабрува за чистенје, што е и природна превентивна против Варроата.

Тој е едноставен за употреба и економичен, тој е органски и може да се користи цела година. Што е најважно, како што е веќе наведено, вклучително и за време на медоберот.

BeeVital Hiveclean содржи: вода, саццхаросе (сахароза), лимонска киселина, оксална киселина, прополис екстракт и етерични масла.

Други третмани

Некои други третмани, содржат тимол. Иако ова е природен производ, тимолот може да го загади медот доколку се користи во времето на медоберот а воедно  и да се забави репродукциониот  циклус кај  медоносната пчела .

Другите  производи можат да биде прилично екстремен во однос на активните хемикалии или антибиотици.

Варроа крлежот исто така  станува имун  на некои од третманите после постојана употреба.

Како  BeeVital Hiveclean се користи?

Акцијата (дејтвувањето)  на BeeVital Hiveclean е целосно на надворешноста на пчелиното тело, врз основа на природните средства  не влијае на квалитетот на медот.

Откако се вбризгуваат  меѓу рамките во  кошницата тоа се формирани микроскопски леплива капки кои се залепени на  влакната на пчелата. Во текот на постојаното движење на пчелите производот рамномерно се пренесува (дистрибуира)   меѓу другите пчели на колонијата.

BeeVital Hiveclean го активира инстинктот за чистење на пчелите да почне темелно чистење на келиите (клетките) од мртвите ларви и кукли.

Кога Во голема мера се нападнати кошниците  и кога пчелите се ослабени или болни, поради нападот од страна на Варроа крлежите, пчелите ги напуштаат рамките и можат да се забележат во предната страна на кошница.

BeeVital Hiveclean  го спречува ова со менување на мирисот на животната средина на пчелата.Крлежите   оваа ситуација ја чувствуваат   како  промена на нивниот извор на храна, која ги присилува  крлежите  да ги напуштат своите домаќини.

Паразитите во кошницата  пагаат  на подот и изгладнуваат до смрт. Смртта не е предизвикана од дејството на некои  хемиски соединенија во производот. Резултатот може да се види само на подницата , а не на рамките. Правилно користење на BeeVital Hiveclean не произведува негативен ефект врз пчелите или матицата

.
Кога треба да се третираат пчелите?

Во пролетта кога развојот на колониите започнува, кога температурите се над десетиот степен а времето е пријатно и тивко, се направи третман од вбризгување мегу рамките  15мл на Hiveclean по средината на рамките во делот од кошницата каде се наога  легло. Следното утро, се оценува бројот на паднатите крлежи. Во случај на голем број на Крлежи, тогаш пчеларот  може да се одлучи да изврши целосен третман, со цел да се овозможи обнова на колонијата.

Во јули / август, проверете го здравјето на вашите пчелни колонии. Во овој период од годината, најголемиот дел од Варроа крлежите  се наога во пчелиното легло . Најлесен начин да се провери е да се користи Hiveclean Варроа леплив подот. Едноставно кажано леплива влошка  под мрежата на  Варроа подот.
Се  применува првиот третман на 15мл на BeeVital Hiveclean (или еквивалентно еден Варроа стик) и по 24 часа, се бројат паднатите варои на влошката .
Доколку во рок од 24-часовен период бројот на  Крлежите  е поголема од 15, се врши една голема терапија.

Дополнителни BeeVital Hiveclean третмани за време на секој преглед (инспекција) на кошница во текот на годината ќе биде од корист за здравјето на пчелите во текот на зимата. Постојана употреба на  BeeVital Hiveclean ќе биде од корист на колонијата преку зима, а и во следната година.

За да се ослободиме од последните крлежи ( грини) во кошница, која нормално ќе живее за над 6 месеци, може да се изврши зимски третман. Надворешната температура треба  да надминува 0 ° Ц (32 ° Ф), може да се изврши Hiveclean зимско третирање на пчели. Можете да ги спроведе Hiveclean третманите во секое време во текот на годината. Зимско третирање е кога пчелите се собираат во клубе во кошница да се задржи топлината
.
Како да го користите
BeeVital Hiveclean?

Првично, се загрее  BeeVital Hiveclean на температура на човечкото тело. BeeVital Hiveclean е најдобро да  се користи  кога надвор температурата е помеѓу 10-25 ° Ц (50-77 ° Ф). Ако надворешната температура е многу висока, пчелите ќе го напуштат гнездото што води кон ниска ефикасност. Најдобри резултати се постигнати кога поголемиот дел од пчелите се во кошницата.

15мл на BeeVital Hiveclean мора да се вбризга во празнините меѓу средните 7-8 рамки, бидејќи тоа е местото каде што поголемиот дел од крлежите можат да се најдат. Доколку направените восоцни мостови мегу улиците се очистат апликацијата е многу полесна.

Како да се аплицира BeeVital Hivecleanн во вашата кошница
Широк третман / отпаднати варои пребројување

Користете мрежа Варроа подница и леплива влошка BeeVital Hiveclean.Следното утро, се утврдува  бројот на паднатите крлежи. Резултатот дава груба проценка за нивото на заразеност на колонијата.

Во колониите со легло(потомство) бројот на крлежи(грини) треба да се проверува секој месец. Ако резултатот на паднатите Варои  е поголема од 15 во 24-часовен период,се преога на интензивен третман кој се состои од 3 последователни апликациите, како што е опишано подолу.

Овој распоред на третмани го зема во  предвид и периодот за размножување на Крлежите. Како што развојот на Крлежите - од јајце до возрасни - трае околу 7-8 дена, третман во текот на 18-20 дена обезбедува блиску 100% ефикасност во отстранување на Варроа крлежите од вашата кошница.

* 1-от  третман треба да се одржи на 1 ден - Овј ќе биде ефикасен до 8-ми ден.

* 2- от третман треба да се одржи на 6-ти ден - Овј ќе биде ефикасен до 14 ден.

* 3-от третман треба да се одржи на 13-ти ден - Овј ќе биде ефикасен до 18 ден.

На овој начин, на крајот на летото, во колонијата ќе има сосема мал број варои  и тие ќе бидат подготвени за безбедно зимување.

Се надеваме дека ќе имате успех во елиминирањето на Варроа крлежите  од колониите на медоносната пчела, со што ќе обезбедите вашите пчели долгорочно да го одржуваат свото здравје.

Сите BeeVital Hiveclean производи се достапни за купување во  онлајн продавница ...

Кога работите со BeeVital Hiveclean избегнете  контактот со очите. Секогаш повторуваме шишето треба да биде цврсто затворено.
Чувајте го производот заштитен од директно сонце и  светлина. Чувајте го производот надвор од дофатот на децата.

BeeVital Hiveclean не е конечно  решение на проблемот со Вароата.

BeeVital Hiveclean помага во одгледувањето на силни и здрави пчелни колонии по природен пат.
10-20мл на Hiveclean  е потребен третман во зависност од големината на колонијата.

 
Коментари (5)
5 Четврток, 15 Ноември 2018 07:29
Goran

Kade moze da se kupi bee vital

4 Петок, 19 Февруари 2016 16:30
Лупчо Бошнаковски Берово
Прашанје
3 Среда, 06 Октомври 2010 18:16
boro
imam slusnato deka e skap proizvod i toa dosta skap ,a so toa i proizveduvame skap med
2 Недела, 03 Октомври 2010 20:19
nikolce
vrsam isklucivo proizvostvo samo na sandaci za pceli od site vidovi, vidi na PAZAR 3. Za vo makedonija i stranstvo, plakanje mozi da se vrsi i so faktura, kako i na rati dokolku se skluci dogovor so nekoi od zdruzenijata na pcelari vo RM. pozdrav ve molam od pcelar da se razgleda?
1 Недела, 03 Октомври 2010 19:13
dražen
zanima me u kojoj online prodavaonici može se naruči bee vital hive clean

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):