Slow food (Спора храна) PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Недела, 31 Октомври 2010 17:00
Храна и традициите  се резултатите од средбите помеѓу луѓето во текот на нивната историја, Македонија е земја каде што патниците, номадските овчари, воините и трговците се соочуваа и се мешаа, што ја  прави денес  скриено богатство полно со гастрономски традиции и културното наследство.

Истовремено, разновидноста на  македонската храна е загрозена од сили , кои секој ден прават овој свет се повеќе да е  глобализиран, помалку разновиден и помалку космополитски.

Ова е причината зошто јас сесрдно посакувам на сите наши пријатели од Шарпланиска, Маврово - Рустуше Конвивиумот најдобар успех за сите нивни планирани активности за зачувување на биолошката разновидност на храната, промоција на храната образование и јакнење на мрежите помеѓу сите тие луѓе - или студентите, продуцентите, готвачи или потрошувачите (или ко-продуценти) - кои работат на изградба на нова идеја на производството на храна, што подразбира нова парадигма за рурален развој. И затоа придонесува за предвидување на нова и одржлива иднина.

Секако, стратегијата да ја зачувате разновидноста на македонската храна може да потекнува од легендарната веселост на овој народ, што покажува дека треба да се разбере дека храната и традициите  се губати во моментот кога ќе се изгуби задоволството тие да се поделат со други.
Ообновувањето на туризмот е уште една причина за да ви ветам дека наскоро доаѓа во посета кај вас и вашата неверојатна земја.

 Со почит,

Карло Петрини
Последна промена на Недела, 23 Септември 2012 11:34
 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):