Фенолошки календар PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 4
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Четврток, 08 Јануари 2009 19:15
Фенолошкиот календар ги дава датумите и времетраењето  на цветање на медонсната флора во одредени подрачја. Ова  е од основно значење за пчеларството и  еден од најважните услови при избор на локацијата за поставување пчеларник а посебно ако се работи за стациониран пчеларник. Но познавањето на фенологијата на медоносната флора е значајно и за селечкото пчеларење за да се направи добар временски распоред при селењето на пчелините заедници.
Растенија што даваат позначајна рана пролетна паша се леската, дренот, врбата, каќумката , игличката, кокичето  и д.р.


 
Коментари (1)
1 Четврток, 01 Април 2010 20:49
зоран илиевски
Има многу медоносни и лековити растенија па ме интересираат искуства на пчелари,кои ги засадиле и ги користеле,т.е.количини на мед,пролетен развој,тивка стимулација.Се надевам дека ке се најде некој да ги сподели своите искуства со нас.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):