Зимско клубе PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Четврток, 13 Јануари 2011 22:19

Како и другите инсекти,медоносните пчели се ладнокрвни (exothermic). За разлика од другите инсекти,медоносните пчели   не изумираат во есен ниту се наогаат во состојба на  хибернација, тие се  активни цела зима се хранат со мед за да ја задржат топлината.

Индивидуалните пчели се exothermic (одржување телесна топлина  од надворешни извори), но саќето  е колективно ендотермичко (одржува телесната температура од внатре). Со почетокот на ладното време, пчелите се  собираат во клубе (кластер), тресејќи ѓи нивните  мускулите за лет генерираат топлина во кошница.
"Зимските" пчели се произведуваат на крајот на летото. Тие се физиолошки различни од летните пчели, со различен hemolymph (крв) протеин од профилот на летните пчели. Зимските пчели, исто така, имаат подебели тела кои се потпираат на залихите на акумулирана  храна за време на не-хранењето во зимските  месеци.Зимските пчелни ќе живеат многу подолго (4 до 6 месеци) од летните  пчели (45 дена). Единствена цел на зимските пчели е да се преживее во  колонијата до  пролет. Во есента  кошница се подготвува за долгата зима ,старите пчели изумираат а колонијата се зазимува  со помалку пчели во  зимското клубе. Леглото е прекинато. Кога надворешната температура е над 14 °, пчелите ги чистат подниците и така ја одржуваат внатрешноста на кошницата здрава.

Се додека температурата надвор од кошницата е повисока од 14 º, пчели во кошница се дисперзирани во неа.Доколку падне температурата под 8 степени тие цврсто се збиваат во клубе кое се собира и шири зависно од промената на температурата.
Надворешниот слој на пчели   служи како изолација на внатрешните пчели. Тие не учествуваат во ендотермички греење на  јадрото од  клубето. Индивидуалата температура ј им дозволува да се движат и да останат во клубето . Ако  градниот кош на надворешните пчели, се лади под 8°, тие веќе не се во можност за активирање на нивниот лет мускули за греење, паѓаат во кома и паѓаат од клубето.

Кога ладното  време доаѓа, клубето се наоѓа во центарот на двете тела од кошницата. Тоа ги опфаќа горните делови од рамките во долниот дел од кошницата и медот во горниот дел од кошницата. Надворешниот дел од  рабовите на клубето  допира до медот во горниот дел од кошницата. Пчелите ротираат од надвор кон центарот на клубето.  Преку оваа ротација на пчелите се одржува потребната  температурата на телото и да се обезбеди пристап за сите пчели до медот. Меѓутоа, ако надворешната температура е премногу ниска подолг период , пчелите нема да можат да се движат во кошницата и ќе умрат од глад иако има доволно залихи на мед  уште на располагање.Зимски Вентилација

Во текот на зимата, само во клубето се чува топлината. Останатиот дел од внатрешноста на кошницата е со иста температура како на надворешниот воздух.

Пчелите консумираат мед за да се генерираат топлина. Јаглерод диоксидот и водената пареа се резултат од метаболизираниот  мед. Јаглерод диоксидот е потежок од воздухот и се населува на дното од кошницата и истекува на долниот излез (лето). Топлиот влажен воздух се крева од клубето на поклопната даска и  предизвикува кондензација. Оваа кондензација доколку температурите се екстремно ниски капе долу по пчели како ледена вода. Водените капки можат  да имаат негативен ефект врз деликатната  размена на храна и топлина. Соодветна вентилација на кошницата е потребна за  да се задржи сува колонијата. Горните лета   овозможуваат водената пареа да излезе а и да се обезбеди втор излез на  пчелите.

 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):