Хранење на медоносните пчели за зима PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 14
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Tехнологии на пчеларење
Сабота, 15 Јануари 2011 12:34

Кога да се хранат
Освен географското подрачје каде се чуваат  пчелите, постојат разлики и во природните извори на полен и нектар на конкретната локација на пчеларникот.

Постојат значителни разлики во односот, од пчелар до пчелар, некои мораат генерално да ги хранат пчелите подоцна во текот на сезоната од повеќето, јас не сум забележал никакви несакани ефекти од оваа (тоа не значи дека моите пчели никогаш не страдалe од дизентерија), но доцното прихранување се наведува како причина за појавата на дизентеријата.

Јас престанав да ги хранам пчелите  за зима  рутински во доцните 1980-и понекогаш оставам делумно празни сатини да се дополнат со мед од бршлен, даб или друга доцна есенска паша и да се обезбеди резерва која  пчелите ќе ја  користат или  игнорираат според нивните потреби. Јас најчесто зазимувам само во еден спрат од пчелината кошница  и обезбедувам 15 килограми мед јас нема да прихранувам подоцна.

Што да се хранат
Некои пчелари ги  хранат пчелите само мед а други ги хранат претежно шеќерен сируп. Нема правилно и погрешно, бидејќи тоа зависи од тоа што шекерниот сируп "нормално" е главно сахароза и вода што се концентрира преку испарување, пчелите додадаваат ензими кои ја инвертираат сахарозата главно во левулосе и декстроза со мала количина на сахароза.
Концентрацијата на добиениот мед е толку силна што тој не поддржува мувла.

Кога пчелите го превземаат шеќерниот сируп тој е веќе доста концентриран и нивната можност да ги додадат ензимите е ограничена, но мала количина на инверзија всушност постои.
Разликата помеѓу прихрана со мед и прихрана со шекерен сируп е показателите на шеќер во медот, и тоа што дека сирупот содржи многу помалку поленови зрна и помала количина на други помали составни делови на медот.

Пчели, кои се прилагодени и во условите во кои ќе се најдат во зима можат да се справат со поленот и како резултат на тоа не страдаат од дизентерија.

Пчелите што не се добро прилагодени на климатските  услови  за презимување имаат тенденција да страдаат од дизентерија (дѕсантрѕ) како неможност да ја преработат поленовтата лушпа предизвикува пчелите да се празнат во кошницата.
А оние пчели кои се хранат со сируп наместо мед тие се поспособни да  преживеат и успешно да  презимат.
Постои уште една компликација при прихранувањето со шекерен сируп бидејки пчелите се трошат при преработка на сирупот и го намалуваат својот животен век.
Во зависност од тоа дали одговара времето раниот почетокот на пролета, ова може но немора да биде "проблем".
Како пример ... Многу италијански видови на пчели, кои се чуваат на југ, многу помалку ќе страдаат и ке има помали загуби кога се зазимени на сируп од тие што зимуваат  само на мед .
Мојот локален сој пчели се добро адаптирани и совршено добро зимуваат на мед .

Колку да се хранат
Ова е уште еден фактор што зависи од расата на пчели. Во мојата област моите пчели се зазимуваат со 13 кг - 15 кг мед уште неколку километри подалеку друг пчелар со италијански(Италианисед) хибриди на пчели ќе ги хранат своите колонии додека тие не тежат 40 килограми, па дури и повеќе. Во навистина ладни услови во некои држави како во Канада имам слушнато дека зазимувањето со 70 кг мед е задолжително. Од овие големите разлики очигледно е дека треба да се запознаете со вашата област и услови кои преовладуваат со консултирање на други пчелари, во вашата локација, што, и колку, тие очекуваат да се потроши храна преку зимата.

 
Коментари (2)
2 Четврток, 27 Март 2014 18:07
Администратор
35 пчелни семејства,
17 пчелни семејства
грло доколку сите
одгледувалишта се
регистрирани во
населени места со
надморска висина
поголема од 700м
или со број на
жители помал од 100
1 Среда, 26 Март 2014 23:39
aleksandar
moze li da mi odgovorite kolku semejstva sega treba da imam za da mozam da se prijavam za subvencii i do koga e rokot za prijavuvanje

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):