Коментари -
Сите коментари
|
Понеделник, 24 Јануари 2011 13:27 |
KAS-81 или чај од пелин.
Потребни состојки: 50 гр борови пупки (не подолги од 3,5-4 см)
50 гр пелин (Artemisija absinthium), берен во
време на бујна вегетација (мај, кога стеблото
е високо околу 20 см).
900 гр пелин берен во време на цветање
Начин на припрема: Сите состојки се ставаат во емајлиран сад во кој претходно сне загреале 10 л вода. Садот се поклопува и чајот се вари на тивок оган 2,5 - 3 часа. Чајот се процедува и чува во стаклени шишиња на ладно место.
Начин на употреба: На еден литар шеќерен сируп се додава 30-40 мл чај.Додавањето на сирупот вршете го доцна навечер, бидејќи пчелите на тоа бурно реагираат.
|