Леска PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Сабота, 10 Јануари 2009 18:24

Леската е  првата пообилна поленова паша. Во одредени години  кога временските услови се поволни пчелите однеа можат да соберат значајни количини поленов прав, кој  во рана пролет е од голем значење за развојот на пчелиното легло. Дава светложолт полен  кој лесно се забележува на задните нозе на пчелите во раните пролетни месеци.Цвета во фтората половина на јануари и прва половина на фебруари па поради ниските температури во некои години,пчелите воопшто неможат да ја искористат.

Меѓтоа доколку цвета во фтората декада на фебруари кога времето е релативно потопло може да допринесе за брз развој на пчелините заедници.

 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):