Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Маслачак PDF Печати Е-пошта
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Понеделник, 06 Април 2009 17:57

Ливадска пчелина паша - Маслачак (Taraxacum oficinali)
Маслачакот е растение кое најчесто расте по тревниците и ливадите а се срекава и во парковите.Цвета од март до мај.Има долги и крупно назабени листови а цветовите се на долго стебленце соберени во зелена чашка.Зелената обвивка на сончево  и топло време се отвара во прекрасен жолт цвет во форма на правилен круг а навечер повторно се затвора во зелената обвивка..

Повеќе...
 
Кајсија PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 3
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Сабота, 04 Април 2009 21:36

Кајсија (Prunus armenica)Кајсијата во Македонија е  распространета на целата територија ,се   одгледува поединечно но и во  овоштарници.Климата совршрно и одговара бидејки бара топли јужни заветрини.Кајсијата е овошка со добро развиена крошна.Нејзините лисја се округли и малку назабени на краевите.Цветовите се бели или сосме малку розови,дава нектар и полен и пчелите добро ја посетуваат. Цвета  во март или во почетокот на април.

04/04/2009 Кратово

Повеќе...
 
Овошки PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Четврток, 02 Април 2009 21:23

 

Овошките се медносна паша  која дава нектар  и полен, и се многу значајни за пчеларството, посебно поради фенофазата на цутење во текот на   Април и Мај.

Овоштарството е една од значајна земјоделски гранки во Македонија, поради поволните климатски и почвени услови и во неа се среќаваат скоро сите видови и сорти овошки. Овошки кои рано цветаат и се значајни за раниот развој на пчелината заедница се бадемот, праската , кајсијата, сливата и др.

Повеќе...
 
Иглика PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Четврток, 26 Март 2009 20:13

Иглика (Primula) Потекнува од видот на многугодишни тревни растенија од семејството  (Primulaceae). Има околу 500 вида.Има разгранет низок корен со широки листови.Цветовите се на стебленца исправени или благо свиткани а најзастепениот вид кај нас е со жолта боја.

Повеќе...
 
Фенологија PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Сабота, 14 Март 2009 20:47

Фенологија е наука која ги проучува, законитостите на периодичните појави (фази) во развој на растенијата и животните и нивната зависност од факторите на надворешната средина.  

Повеќе...
 
Повеќе Артикли...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL