Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Липа PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 16
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Понеделник, 01 Јуни 2009 19:26

Липа  има повеќе врсти од кои најзначајни се сребрено лисната, крупно лисната и ситнолисната  липа. Дрвајата од липа се среќаваат во шуми но и како поединечни стебла  покрај меѓите . Во поволни услови кога има влага во воздухот и нема ветер може добро да замеди , но топлите  и суви ветрови можат да го прекинат медењето.

Повеќе...
 
Драка PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 20
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Понеделник, 01 Јуни 2009 19:15

Драка палиурус (аустралис) спина цхристи е грмушка што расте на каменјари и има округли мазни листови. Достигнува 3 до 4 метри висина.Цвета во почетокот на јуни околу 10 дена .

Повеќе...
 
Слезови PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Вторник, 26 Мај 2009 19:51

Слезови (malvaceae) слезовите се зељасти или дрвенасти билки со различни листови и цветови.Најзначајни се Белиот и Црниот слез.
Белиот слез (althaea officinalis) Тоа е билка со разгранет корен со бела боја . Има зелени влакнести и округли листови и неколку стебленца кои можат да достигнат и до 2 м.височина. Цветовите се бели, цвета од јуни до крај на август.Расте покрај реки, на влажни ливади а се одгледува и во бавчите. Значаен е за пчеларството иако собраниот нектар најчесто оди на развој на леглото.

Повеќе...
 
Багрем PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Петок, 15 Мај 2009 22:14

Багрем ( Robinia pseudoacacija L.)

Багремот не е пробирлив во однос на теренот . Се среќава скоро секаде во шуми но и поединечни стебла покрај меѓите и ливадите.Вообичаено цвета во првата половина на Мај мегутоа може да цвета и подоцна. За пчеларството има огромно значање ,иако бара топли ноќи и топли и тихи денови , висока влажност на воздухот без ветер.

Повеќе...
 
Детелина PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 3
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Петок, 15 Мај 2009 21:20

Детелина
Детелината е повекегодишна билка.Постојат повеке видови и подвидови Најпознати се црвената (Trifolium pretense L.)и белата детелина( Trifolium repens L.).Се сее за производство на сточна храна но нивни подвидови слободно никнуваат и се среќаваат по ливадите ,особено кога има доволно врнежи во пролет и лето.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL