Пчелино семејство
Пчелино семејство - Матица PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Понеделник, 20 Април 2009 17:39

Матиците излегуваат од посебни келии  наречени матичници кои се со посебен облик и за разлика од останатите сатни келии кои се хоризонтални ,матичниците  се свртени вертикално и  потсетуваат на кожурка од кикиритки.
Кога пчелината заедница врши тивка замена или ќе создаде нагон за роење таа најпрвин гради  матични чаури кои матицата ги залежува.

Повеќе...
 
Пчелино семејство -еволуција PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Сабота, 18 Април 2009 08:43

Пчелиното семејство потекнува од врста на оси. живее во саќе . Саќето  го граделе само од една страна и градела само еден сот. Женката живеала одделно од мажјакот и по оплодувањето носела јајца и го одгледувала подмладокот од кој се веделе нови женки кои се спарувале со мажјаците и одгледувале нов подмладок. Но трошејки се во обезбедувањето на храна умирале пред да се изведат младите инсекти.

Повеќе...
 
Формирање нови пчелини семејства PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Четврток, 19 Март 2009 23:24

Формирање нови пчелини семејства споени со оплодник


Кога формираме нови пчелини семејства кои се споени со оплодник се имаме под контрола:
Kолку рамки ќе имаат новоформирание пчелини семејства ,кои залихи на мед и полен ќе има во него ,каков е квалитетот на  младата селектирана матица и т.н.

Повеќе...
 
Пчелино семејство PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Четврток, 08 Јануари 2009 19:29

Пчелиното семејство

Пчелиното семејство живее и работи инстиктивно а информациите за постапувањето по инстиктите ги добива од      природата,    климатските услови, пчелината паша, феромоните кои ги добиваат од матицата од леглото, од младите пчели од саќето, големината и формата на просторот во кој се наоѓа  и т.н.
Фотографија 06/2008пчеларник с.Филиповци Матица од тивка замена
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL