Климатски промени
Пчелини сандуци на денот на пролетта 2009 се пофторува и оваа 2018 PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 4
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Петок, 20 Март 2009 19:27

Денот на пролетта 20/03/2009 под снежна покривка.

Вакви врнези се пофторуваат скоро секоја година еве и во 2018 година имавме снег од околу 50 сетина цм.кој паѓаше  од 21-24/ 03/2018

Влијанието на климата и климатските промени на пчеларењето можеме да ја почуствуваме на денот на пролетта. Расцветаниот дрен го покри дебела снежна покривка а пчелите наместо да внесуваат поленов прав и да го зголемуваат леглото ќе мора да се соберат во пчелиното клубе.Сепак да се надеваме дека ваквото време нема долго да потрае. Ниските температури лошо ќе влијаат на пчелината заедница.

Од пчеларникот Царина Кратово20/03/2009 17 Часот

Повеќе...
 
Клима - врнежи PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 5
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Петок, 13 Март 2009 17:31

     Врнежите се една од метеоролошки појави кои се од пресудно значење за медењето. Влагата во воздухот и почвата е основен фактор кој овозможува обилно медење на медоносните билки.

Кратово,обилни врнежи во третата декада од јуни 2009 ќе бидат добредојдени посебно за ливадската паша. 

Повеќе...
 
Клима PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 8
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Четврток, 08 Јануари 2009 19:06

Климата е важна и специфична физичко-географска карактеристика на одредено подрачје.Од климата поточно од метеоролошко -климатските елементи и појави,како што се: температурата,врнежите,ветровите,
влажноста, сончевиот сјај,облачноста и појавата на магла
04/01/2009 Кратово

Повеќе...
 
Клима - температура PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Петок, 02 Јануари 2009 20:44

Фактори кои влијаат на технологијата на пчеларењето

Клима,фенолошки календар, пчеларникот, пчелината заедница, пчеларската опрема и пчеларот.

Клима - Tемпература Климата е важна и специфична физичко-географска  карактеристика на одредено подрачје. Од климата поточно од метеоролошко-килиматските елементи и појави ,како што се:

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL