Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Бадем PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 3
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Четврток, 12 Март 2009 18:22

Бадем(Prunus amygdalis)е дрвенеста билка која може да достигне и над 8 метри височина .Цвета во рана пролет најчесто на крајот на март или почетокот на април но не ретко се случува да цвета и во почетокот на Март. Цветовите се белорозеви и даваат обилни количини полен  а кога температурите се над 18-20 0Ц. може и да замеди и се одлична стимулативна паша.

Првите цветови на овошките во Кратово 12/03/2009 Бадем

Повеќе...
 
Кокиче PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Сабота, 07 Март 2009 13:40

Кокиче (Galanthis nivalis L.) Цвета во февруари на сончевите и топли терени , на поладните места се јавува во првата половина на март. Цветањето трае две до три недели, и доколку има големи површини на кои кокичето цвета може да даде значајна поленова и нектарна паша која позитивно влијае  раниот пролетен развојот на пчелината заедница

07/03/2009 Кратовона

Повеќе...
 
Леска PDF Печати Е-пошта
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Сабота, 10 Јануари 2009 18:24

Леската е  првата пообилна поленова паша. Во одредени години  кога временските услови се поволни пчелите однеа можат да соберат значајни количини поленов прав, кој  во рана пролет е од голем значење за развојот на пчелиното легло. Дава светложолт полен  кој лесно се забележува на задните нозе на пчелите во раните пролетни месеци.Цвета во фтората половина на јануари и прва половина на фебруари па поради ниските температури во некои години,пчелите воопшто неможат да ја искористат.

Повеќе...
 
Дрен PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Сабота, 10 Јануари 2009 18:05

Дрен(Cornus mas) е листопадна грмушка или ниско дрво со заоблена густа крошна. Расте секаде,а најповеќе по суви сончеви и камененити страни на светлите листопадни шуми заедно со други грмушки . Се одгледува и во во градините и во парковите поради убавите жолти цветови и хранливите плодови.

Повеќе...
 
Фенолошки календар PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 4
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Медоносни лековити растенија и Фенолошки календар
Четврток, 08 Јануари 2009 19:15
Фенолошкиот календар ги дава датумите и времетраењето  на цветање на медонсната флора во одредени подрачја. Ова  е од основно значење за пчеларството и  еден од најважните услови при избор на локацијата за поставување пчеларник а посебно ако се работи за стациониран пчеларник. Но познавањето на фенологијата на медоносната флора е значајно и за селечкото пчеларење за да се направи добар временски распоред при селењето на пчелините заедници.
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL