Пчеларски календар
На пчеларникот во Април PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 15
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчеларски календар
Понеделник, 30 Март 2009 17:14

Април е последниот месец од периодот во кој пчелината заедница e во фаза на развој.Во  Април пчелината заедница треба да е потполно развиена и спремна да ги прифати медиштата и да ја искористи главната паша.

Повеќе...
 
На пчеларникот во март PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 13
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчеларски календар
Понеделник, 02 Март 2009 18:10

Во март пролета е на прагот .Времето е потопло и постабилно а леската и дренот   се првите растенија кои обилно цутат нудејки големи  количини полен.Пчелината заедница веќе поодамна е во активна фаза трошејки се повеќе мед и полен кој веќе го има во природата.

Повеќе...
 
Пчеларникот во фебруари PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 15
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчеларски календар
Сабота, 07 Февруари 2009 21:37

05/02/2011 Кратово с. Филиповц fotoA.T.

На пчеларникот во фебруари
Фебруари е првиот месец од перодот кога пчелината заедница е во фаза на развој.
Развојот се одвива во тримесечниот период (фебруари, март и април) токму кога се буди и развива  природата со се побујната вегетација и пообилно цветање на билките.

 

Повеќе...
 
Пчеларски календар PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 11
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчеларски календар
Среда, 07 Јануари 2009 21:00
                                 
Пчеларската година според календарот имајки ги во предвид и климатските услови во Р.Македонија, можеме да ја поделиме во четири периоди од по три месеци . Секој период опфаќа определена состојба од животот на пчелиното семејство и поодделни групи на специфични активности кои пчеларот треба да ги извршува во овие периоди.
Повеќе...
 
Пчеларникот во јануари PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 19
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчеларски календар
Недела, 04 Јануари 2009 15:39

Јануари е месец со кој завршува периодот кога пчелиното семејство мирува. Јануари обично е најстудениот месец во годината со многу ниски температури кои понекогаш можат да се спуштат и до -22 0С

фотографија ,10/01/2010 Кратово - дневна температура од +170Ц

 

 

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL