Podnica so mreza i orientacija na sandakot
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Недела, 28 Март 2010 06:41
ZDRAVO Jas isklucivo koristam podnica so mreza,poevtina i poprakticna e,koga e studeno (zime)dodavam parce lesonit pod mrezata vo samata podnica.Me interesira dali e tolku bitno sandacite so letata da bidat orientirani kon ISTOK,sega se orientirani kon JUG i JUGOISTOK pa so razdenuvanje svetlinata prodira niz zamrezenata podnica.Na mojata strana na FB ima fotografii od zamrezena podnica pa koj saka moze da gi vidi Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .
 
Ова е коментар на "Органско Пчеларење"
Коментари (2)
2 Петок, 02 Април 2010 22:07
зоран илиевски
Од моето искуство пчелните сандаци изложени цело време на сонце дадоа двојно повеќе мед одколку оние што беа во сенка на листопадни дрва.Оние сто беа на сонце,за време на летните горештини ги засенував со лимени табли широки 1 метар и картон како изолатор над капакот.Другите што беа во дебела сенка уште од 10 часот вероватно за време на пролетниот развој не можеа доволно да се загреат,а со тоа и да се развијат како првите,но затоа на есен имаа повеќе пчели.Сума сумарум салдо нула.Лани преместив неколку семејства на сонце и станаа рекордери.Мислам дека ако успешно се реши засенувањето и резултатите нема да изостанат.
1 Недела, 28 Март 2010 14:06
Администратор
Летата на пчелините сандуци треба да се свртени кон исток,но тоа не е неопходно таа може да биде и јужно а понекогаш дури и југозападно. Тоа зависи и од местоположбата на пчеларникот и неговата отвореност кон пашните терени.Не се препорачува отвореност на летата кон патишта и проодни места за луѓе и добиток.Отвореноста на летата кон исток има повеќе предности пред се за микроклимата во сандукот ,посебно во лето кога во попладневните часови температурите се екстремно високи.Сепак доброто засенување може да го реши проблемот на отвореноста на летата кон југ и југозапад!

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):