роење на пчели
Ниво на корисникот: / 4
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Понеделник, 24 Мај 2010 16:49
здраво на сите, јас сум нов пчелар! започнав со два сандака ЛР-10 сакам да ги ројам сега ми се на три спрата и се полни со пчелки едниот има над 15 затворени матичњаци а другиот исто така но нема ниту еден затворен. Колку можам да изројам и како?
 
Ова е коментар на "Почетници во пчеларството"
Коментари (1)
1 Вторник, 25 Мај 2010 10:45
Васко-Бт
Зависи колку си спремен со сандуви и рамки. Наједноставно и најбрзо земаш еден наставок од сандукот во кој ќе бидат сите матичњаци без матицата, и формираш ново семејство. Тој сандук го пренесуваш на нова локација над 3 до 4км оддалеченост. Така од него до крајот на сезоната ќе добиеш јако семејство.
Ако разројуваш со рамки тогаш можиш да формираш над 3-4 нуклеуси

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):