Разројување
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Коментари - Сите коментари
Вторник, 25 Мај 2010 10:45
Зависи колку си спремен со сандуви и рамки. Наједноставно и најбрзо земаш еден наставок од сандукот во кој ќе бидат сите матичњаци без матицата, и формираш ново семејство. Тој сандук го пренесуваш на нова локација над 3 до 4км оддалеченост. Така од него до крајот на сезоната ќе добиеш јако семејство. Ако разројуваш со рамки тогаш можиш да формираш над 3-4 нуклеуси
 
Ова е коментар на "роење на пчели"
Коментари (2)
2 Понеделник, 31 Мај 2010 20:22
Администратор
Бидејки се работи за неоплодена матица пчелите ја бркаат за да излезе на оплодување. Во таков случај доаѓа и до агресивно однесување на пчелите работнички.Матицата за да се ослободи од вклупчување побегнала низ отворот за хранилката.Сепак ова може да значи и дека нешто не е во ред со младата матица.
1 Петок, 28 Мај 2010 05:46
jane
здраво на сите може ли некој да ми одговори доколку имал случај да при отворање на сандак односно при подигање на капакот матицата беше сама на поклопната даска излезена од сандакот бидејќи ми беше тргната хранилката заради вентилација,воедно се работи за млада матица не спарена внесена со сатна основа со затворен матичњак па ме интересира што треба ова да значи некаков проблем или незнам што да мислам

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):