Апитерапија PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Актуелно - Пчелите и здравјето
Недела, 04 Јануари 2009 17:45

,,Денеска медицината е толку напредната што веќе ни еден човек не е здрав ,, Олдос Хаксли

 

Светската здравствена организација опоменува  на опасностите кои се закануваат на цивилизираниот човек од прекумерна употреба на лекови.Еминентни светски научници од областа на медицината ,фармацијата ,биологијата и хемија, укажуваат на повеќекратните можности пчелините производи да се применуваат во медицината и исхраната. Поради специфичноста на пчелините призводи кои  содржат лековити состојки кои ниту технолозите ниту фармацефтите  можат да ги произведат, тие овозможуваат со нивната примена во медицината и исхраната да влијаат на подобрување на здравствена состојба на луѓето. Поради тоа во многи замји Апитерапијата (употреба на пчелините производи во терапвки цели) е признаена како специфична научна дисциплина.

Во соседна Р. Србија според Законот за здравствена заштита  е донесен правилник за посебните услови ,начинот и постапката за обавување на методите  и постапките на традиционалната медицина. Постојат методи за дијагностика и лечење со традиционална медицина и методи на рехабилитација во традиционалната медицина каде  е класифцирана и Апитерапијата.
 
Коментари (1)
1 Вторник, 17 Август 2010 22:36
Nikola
Ponekogas ubodot od pcela go custvuvate tolku silno sto ne mozete da go opisete so zborovi. Za da ja namalete bolkata i otokot od ubodot od pcelata na mestoto kade sto ste ubodeni navlaznete go i stavete malku morska sol. Bolkata i otokata so sigurnost ke se namali.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):