Пчеларникот PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 12
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчеларникот
Четврток, 08 Јануари 2009 19:23

Пчеларникот  е простор на кој се сместуваат сандуците со пчели. Најчесто тоа е земјишен простор кој треба да задоволува одредени услови .
Пчеларниците можат да бидат стационирани на едно место и во текот на пчеларската година да не ја менуваат локацијата.

пчеларник ,,Габреш,, Кратово јуни 2008

Пчеларниците можат да бидат и селечки за одреден период да се наоѓаат на една а во друг период зависно од пчелината паша на друга локација. 

Пчеларниците можат да бидат:

- од отворен тип, кошници слободно распоредени во природата
- од затворен тип  , заштитени и збиени еден до друг сандук најчесто тоа се АЖ  кошници а можат да бидат сместени во стари автобуси , камиони и др.
- под настрешници овие пчеларници најчесто се наоѓаат близу до живеалиштето на пчеларот и се поставуват под стреите на помошните објекти со цел да се заштитат од студени ветрови или големи летни горештини. На тој начин се надополнуваат некои од недостатоците на локацијата. 

 
Коментари (1)
1 Четврток, 19 Март 2009 17:45
ведран
Фала ви многу за страницава зашто сега баш ми требаше за проект. Навистина многу ви фала

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):