Вароа деструктор PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Болести кај пчелините
Среда, 14 Јануари 2009 19:57

Варозата е болест кај пчелите предизвикана од опасниот паразит Varroa Destruktor. Лушпест крлеж од кој пчелата и покрај големите непори неможе механички да се ослободи.Се множи со јајца несени најчесто во трутовските келии.

Во недостаток на трутовско легло женката на вароата лежи јајца и во работничките келии и тоа токму во периодот кога од нив се ведат зимските пчели.Вароата во келиите  се храни со млечот и хемолинфата од личенките.По излегувањето вароата одреден период треба полно да созрее , повторно влегува во келиите и залежува јајца .

Трба да се нагласи дека сушното и топло време и создава поповолни услови за развој .Од четирите залежаните јајца скоро сите се испилуваат. Иасто така периодот на половото созревање на вароата е помал и таа на мнигу краток период влегува во отвореното легло и повеќекратно се размножува. Кога возрасната вароа почне да се забележува на пчелите значи дека заразата веќе е голема и многу тешко може да се ставаи под контрола.

 
Коментари (2)
2 Петок, 25 Мај 2012 23:41
JA
najen e lekot za varola so fkrstuvanje na 2 tipa pceli
1 Сабота, 31 Март 2012 20:53
Dimitar Todevski
Smetam deka vakvi tekstovi se dobredojdeni so mladite pchelari, no sekako i za neiskusnite odnosno so mnogu malku predznaenja za vakvite opaki bolesti. Chlen sum na edno zdruzhenie no za vakvi temi ne se diskutira. Mislam deka za mladite pchelari potreben e nachinot na lekuvanj. Shtetata e golema posebno ovaa godina i smetam deka e pred se poradi nemanje na polen vo esenta poradi sushniot period. Dali vo takvi uslovi bi bilo umesno da se prihranuvat so shekeren sirup so dodavanje na pekarski kvasec.

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):