Зимување на пчелите PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 8
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчеларникот
Понеделник, 06 Февруари 2012 18:27
Зимување на  пчелите

Најголемиот непријател на пчелите во текот на зимата е  ветрот.
Не е важно колку пчелините  заедници се  добро подготвени за зима, ако  локацијата  и ориентацијата  на летата не се добро избрани, сите напори на пчеларите стануваат безвредни и презимувањето е  неизвесно.

Ефектот од  ветерот е нарушување  првенствено на микроклимата внатре во кошница. Ако летото е ориентирано  во насока на честите дувања на  силен и ладен ветер доаѓа до несакано ладење на кошницата.

Резултатите од руски истражувачи укажуваат на тоа дека брзината на ветерот само од 09:55 милји на час  ја лади кошница за 7,5, па дури и до 30 проценти.

Затоа, познавањето  на насоките во кои дуваат  ветровите се клучни при  ориентација на летата на кошницата  за  зима. Уште повеќе доколку се  знае  во  какво  климатско подрачје се наоѓа пчеларникот.

Ветрот во задниот дел од кошницата

Мониторинг на студот во студените пространоста на Русија, речиси пред еден век, укажуваат на тоа дека сандуците  заштитена од сите страни содржеле  до 70 проценти повеќе легло отколку во оние кои биле  заштитени  само од две страни.


Правецот и интензитетот на ветрот во некое  место најдобро се гледа во т.н. ружа на  ветрови. Тоа е просторно ориентиран графикон со означени  страни  на светот, на кои се приказани силината и насоките  на ветровите.

Добара  орентација  значи дека позицијата на кошница треба да биде таква за ветрот да дува во нејзината  задна страна , а не во летото. Исто така, не е лошо кошницата да се заштити од студени и  силни ветрови и од останатите  страни .

Овоштарник  идеална  заштита

Пчеларникот  може  да биде  физички заштитен од ветерот на различни начини. Најдобра заштита е добар избор на локацијата, ако тоа е просторно изводливо. Тоа подразбира постоење на природни бариери зад пчеларникот, како што се ридови, шуми и така натаму.

Дрвјата  многу добро ја намалуваат  силата на ветрот. Секако тоа е идеална комбинација, кога тоа е можно да се зазими   пчеларник во градината или овоштарник на блага  падина заштитена од ветерот. Во зима, кошница ќе бидат заштитени а во пролетта овошките ќе им ја дадат правта паша.

Огради

Ако нема соодветни природни бариери кои можат физички да штитат од ветрот, можете да поставите  и вештачки замени. Тоа се заштитни површини направени од летви приковани како огради, со простор меѓу летвите околу четири сантиметри а со височина од  околу два метри. Тие треба да бидат поставени на растојание околу четири метри од пчеларникот .

Ако таквата заштита е скапа,  може да се направи од шашки  од пченка. Но во ваков  случај постои ризик од привлекување на  глувци на пчеларникот , бидејки се   создаваат идеални услови за нивниот  зимски одмор.

Ако поради поставувањето  на чешли на летата  глувците не успеваат да се пробијат на летото, нема да се двоумат  и ќе  се обиде да  направат дупки на  кошниците.

Зима  без страв
На летата може да се стават специјално подготвени заштитници  кои наликуваат  на надворешните полено факачи. Кои ќе имаат преден отвор од 6 до 8 мм по целата должина на летото.

Не се плашете дека  пчелите  ќе смрзнат . Ако се добро зазимени , со изобилство на храна и здрави, ослободени  од Вароа, овој проток на свеж и сув воздух, без директно влијание на ветрот, ќе им обезбеди добро презимување.

Дури, според резултатите на систематско следење на потрошувачката на храна во овие заедници  се многу  пониски во споредба со конвенционалните  зазимувања.
 
Коментари (1)
1 Среда, 02 Мај 2012 08:22
валентина
одлично е напишано.....

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):