Конвенцијално производство
Центрифугирање на медот PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 14
НајлошоНајдобро 
Економија и пчеларство - Конвенцијално производство
Сабота, 13 Јуни 2009 09:29

Медот пчелите го произведуваат од нектарот. Нектарот е слатка водена течност која ја лачат билните жлезди нектарии.Ги содржи скоро сите состојки кои се во медот но многу поразредени. Во нектарот има 40 до 60% вода а остатокот се шекери минерали и други состојки.

Повеќе...
 
Конвенциoнално производство PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 7
НајлошоНајдобро 
Економија и пчеларство - Конвенцијално производство
Среда, 07 Јануари 2009 22:06
Конвенционалното пчеларско производство во основа имаше производство на што поголеми количини на мед и други пчелини производи притоа неводејки доволно сметка на изборот на локацијата на пчеларникот посебно на пчелината паша,околните загадувачи и т.н. Исто така се користат сатни основи кои се наоѓаат во трговијата и се со непроверен квалитет. Лековите кои се користат понекогаш дури и не се регистрирани. Шекерот што се користи за прихранување обично е со лош квалитет, Заштитата на сандуците се врши со хемиски бои а не се води сметка и за средствата што се користат за дезинфекција на приборот и т.н.