Пчелино семејство
Физички оштетувања на младите матици PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 8
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Четврток, 01 Септември 2011 12:31

Една од основните услови за добро зазимување на пчелината заедница е во неа да има млада оплодена селектирана матица.

Повеќе...
 
Зимско клубе PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Четврток, 13 Јануари 2011 22:19

Како и другите инсекти,медоносните пчели се ладнокрвни (exothermic). За разлика од другите инсекти,медоносните пчели   не изумираат во есен ниту се наогаат во состојба на  хибернација, тие се  активни цела зима се хранат со мед за да ја задржат топлината.

Повеќе...
 
Пчелините семејства ги бркаат трутовите PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Петок, 05 Јуни 2009 21:08

На пчеларникот во с.Филиповци Кратово уште на 31/05/2009 е приметено како пчелините семејства интензивно ги бркаат трутовите.Тоа пред се се должеше на сушниот период и прецветување на поголем дел од медоносните растенија и ливадската паша.

Повеќе...
 
Восочни сатни основи PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Среда, 13 Мај 2009 22:18

Восочни сатни основи


Пчелиното семејство живее во саќе.Саќето го гради со восок кој го лачи од восочните жлезди кои се наоѓаат на долната страна од абдоменот.При градењето на сатината пчелте се во форма на грозд фатени една за друга со нозете.

Повеќе...
 
Одгледување на матици PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 7
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчелино семејство
Сабота, 25 Април 2009 13:24

Одгледување на матици!
Современото пчеларење не може да се замисли без редовна замена на стрите 1до 2 годишни матици со нови млади матици. Пчелините семејства кои вршат тиха замена сами го прават тоа но многу често тој неконтролиран процес може да биде неуспешен .Тоа доведува до стагнација на семејствата кои менуваат матици а медоберот  изостанува-. Понекогаш доколку навремено не се регира пчелината заедница изумира.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL